Drijfverenmeting achtergronden
Tekst

Ondernemersmeting

42 Lessen Gemiddeld

Over deze training

Bekijken

Inhoud training

Alleen voor leden

Algemeen 1 Les

Alleen voor leden

Achtergronden vanuit Carl Jung 9 Lessen

Denken, voelen, gewaarworden en intuïtie

De vier basisfuncties volgens Carl Jung Welke bewustheidsprocessen heb je minimaal nodig om iets (een object, verschijnsel of mening) in zijn totaliteit te kunnen bevatten, begrijpen en zien? Met andere woorden: wat heb je minimaal nodig om je in de wereld te oriënteren? Jung destilleerde uit zijn ervaringen een viertal oriëntatiewijzen die de basis van zijn vier bewustzijnsfuncties werden.

Denken – Thinking

Denken is één van de vier basisfuncties volgens Carl Jung Welke bewustheidsprocessen heb je minimaal nodig om iets (een object, verschijnsel of mening) in zijn totaliteit te kunnen bevatten, begrijpen en zien? Met andere woorden: wat heb je minimaal nodig om je in de wereld te oriënteren? Jung destilleerde uit zijn ervaringen een viertal oriëntatiewijzen die de basis van zijn vier bewustzijnsfuncties werden. Hieronder beschrijven we de functie voelen wat uitgebreider.

Intuïtie – Intuition

Intuïtie is één van de vier basisfuncties volgens Carl Jung Welke bewustheidsprocessen heb je minimaal nodig om iets (een object, verschijnsel of mening) in zijn totaliteit te kunnen bevatten, begrijpen en zien? Met andere woorden: wat heb je minimaal nodig om je in de wereld te oriënteren? Jung destilleerde uit zijn ervaringen een viertal oriëntatiewijzen die de basis van zijn vier bewustzijnsfuncties werden. Hieronder beschrijven we de functie voelen wat uitgebreider.

Voelen – Feeling

Voelen is één van de vier basisfuncties volgens Carl Jung Welke bewustheidsprocessen heb je minimaal nodig om iets (een object, verschijnsel of mening) in zijn totaliteit te kunnen bevatten, begrijpen en zien? Met andere woorden: wat heb je minimaal nodig om je in de wereld te oriënteren? Jung destilleerde uit zijn ervaringen een viertal oriëntatiewijzen die de basis van zijn vier bewustzijnsfuncties werden. Hieronder beschrijven we de functie voelen wat uitgebreider.

Gewaarworden – Sensing

Gewaarworden is één van de vier basisfuncties volgens Carl Jung Welke bewustheidsprocessen heb je minimaal nodig om iets (een object, verschijnsel of mening) in zijn totaliteit te kunnen bevatten, begrijpen en zien? Met andere woorden: wat heb je minimaal nodig om je in de wereld te oriënteren? Jung destilleerde uit zijn ervaringen een viertal oriëntatiewijzen die de basis van zijn vier bewustzijnsfuncties werden. Hieronder beschrijven we de functie voelen wat uitgebreider.

De gelaagdheid van het collectief onbewuste

In een van zijn werkcolleges tekende Jung in een aanschouwelijk beeld de gelaagdheid van het collectief onbewuste. Elke zone of laag kent zijn eigen specifieke ervaringen. De drie ‘bergtoppen’ stellen drie verschillende individuen voor.

Superieure, inferieure en hulpfuncties

Ieder persoon heeft een bewustheidsfunctie die superieur is. Dit is de functie waarmee iemand zich daadwerkelijk in de buitenwereld oriënteert, waarschijnlijk door aangeboren aanleg. Deze functie wordt door ons bewustzijn gebruikt om met feiten en verschijnselen uit zowel de buitenwereld als de binnenwereld om te gaan. Een superieure functie wordt, al zijn er gradaties van ontwikkeling, gekenmerkt door kracht, stabiliteit, consistentie, betrouwbaarheid en aangepastheid.

Introvert versus extravert

Hierin beschrijven we wat zaken die in het boek Jungs psychologische typen in de praktijk worden beschreven.
Pen
>