Ken je tegenstanders als leider

Ken je tegenstanders als leider

Een bokser moet om te winnen niet alleen lichtvoetig en sterk zijn, maar ook moet hij zijn tegenstander leren kennen.

‘Weet je, als je Afrikaans spreekt, dan raak je hen in het hart.’ ‘Spreek hun geest niet aan, maar raak hen in het hart.’

Als je de verkoop wilt verzegelen, spreek je het hart aan. Mandela deed dit ook bij zijn eigen aanhangers en bij de Afrikaners. Maar in het geval van de Afrikaner moest hij over veel meer drempels heen. Mandela wist dat vooroordelen niet rationeel zijn en dat hij deze niet alleen op een rationele manier kon bespreken. Hij moest ervoor zorgen dat de blanken het idee van een veelkleurige natie zouden accepteren, niet alleen op een intellectuele manier, maar ook op een emotionele manier. Alleen dan zou hij de verzoening kunnen vinden die hij oprecht wilde bereiken. Hij had altijd de geest van mensen aangesproken, maar hij wist dat de uiteindelijke overwinning alleen zou volgen als hij ook hun hart zou winnen.

‘Goed. Hij sprak het rustig.’ Het Afrikaans van Mandela was precies en schools; hij zag die precisie als een vorm van respect.

En als je je vijand hebt overgehaald, was Mandela’s gedachtegang, moet je je daarover niet verkneukelen. Het moment van je grootste triomf is het moment waarop je het meest barmhartig moet zijn. Je moet hen nooit en te nimmer vernederen. Je moet er in feite voor zorgen dat zij geen gezichtsverlies lijden. En dan moet je van je vijand je vriend maken.

Dit is de achtste les uit het boek Nelson Mandela, 15 lessen over leven, liefde en leiderschap van Richard Stengel, ISBN 978 90 215 5575 1

Wil je eens verder praten over jouw rol als leider? Plan dan een strategiegesprek met mij in.

Cor Spronk

Over de auteur

Cor Spronk is een doorgewinterde ondernemer. Een gedreven verhalenverteller uit het oosten van het land. Nuchter en eigengereid. Integer en hij wil er zijn voor een ander.

Cor is informeel in de omgang en houd van korte lijnen. Hij is helder in zijn communicatie en bied graag een luisterend oor naar ondernemers en dan het liefst naar DGA’s / ondernemers.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>