Falen in je voorbereiding is een voorbereiding op het falen.

Falen in je voorbereiding is een voorbereiding op het falen.

Als je je niet goed voorbereid op een taak, dan moet je er niet gek vanop kijken dat je de taak niet goed gaat vervullen. Door je niet voor te bereiden, heb je eigenlijk al getekend voor een slechte performance.

Neem nou bijvoorbeeld het geven van een spreekbeurt. Ik durf best te zeggen dat ik heel wat ervaring heb met het spreken in het openbaar. En zo voor het oog ziet dat er vast ook heel gemakkelijk uit. Maar zo gemakkelijk als het eruit ziet is het niet.

Als ik een spreekbeurt heb, dan ben ik dagen, zo niet weken, ervoor al stik zenuwachtig. Dat is dan ook de reden dat ik mij grondig voorbereid. Ik kan maar zo meer dan 8 tot 16 uur bezig zijn om mijn spreekbeurt op papier uit te werken. Maar ja, dan staat ie op papier, maar dan moet er nog geoefend worden. Meestal kost dat ook nog 1,5 tot 3 uur. De laatste voorbereiding op een succesvolle spreekbeurt is dan nog het op tijd komen op je afspraak, vertrouwd raken met de zaal en bezoekers, de techniek testen en blijven ademhalen. [en 4x naar de toilet gaan] Als ik dit alles goed heb gedaan, dan vertrouw ik op mijn kwaliteiten en doorgaans valt de spanning van mij af als ik het podium opga.

Ik weet dat als mijn voorbereiding goed was er best iets fout mag gaan op het podium en dat los ik dan meestal ook prima op. Dan is het ook geen falen.

En het is dus ook zo dat ik minder relax ben op het podium als mijn voorbereiding niet goed was. Als er dan wat fout gaat, dan weet ik donders goed dat dat deels aan mijn voorbereiding lag en ik moet dan ook eerlijk zeggen dat het dan wel voelt als falen en dat is het dan ook.

In wezen beschermen mijn zenuwen mij voor een matige voorbereiding. Ik vind de zenuwen niet fijn, maar de kwaliteit van de spreekbeurt gaat er wel van omhoog.

Of het nu een spreekbeurt is of willekeurig welke andere taak ook: faal niet in je voorbereiding. Neem er de tijd voor en neem het serieus. Het zal er voor zorgen dat je niet zult falen in je taak. Fouten maken mag dan nog altijd, daar leer je van, maar je hoeft het jezelf dan niet kwalijk te nemen.

Cor Spronk

Over de auteur

Cor Spronk is een doorgewinterde ondernemer. Een gedreven verhalenverteller uit het oosten van het land. Nuchter en eigengereid. Integer en hij wil er zijn voor een ander.

Cor is informeel in de omgang en houd van korte lijnen. Hij is helder in zijn communicatie en bied graag een luisterend oor naar ondernemers en dan het liefst naar DGA’s / ondernemers.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>