Maar Mandela had een droom over liefde en gezinsleven die hem voedde, zelfs al was de realiteit totaal anders. Tijdens alle jaren in gevangenschap heeft hij deze droom gekoesterd, en toen hij werd vrijgelaten bleek het een illusie te zijn. Zelfs toen wilde hij er geen afstand van doen.
Een dag kan voldoende zijn.
Hij is dan meer ontspannen, minder alert dan in het gezelschap van mannen. Gelukkiger, minder zorglijk. Ik zag dat met Mary, als zij bij ons was. Dan was hij meer open, meer geneigd zijn kwetsbare kant te tonen. Hij is ook een charmeur en flirt met de dames op een galante, klassieke, grootvaderachtige manier. Mandela leek een zesde zintuig voor de eenzaamheid van anderen te hebben.
‘Kom even bij ons zitten, man’.
Ik heb geen spijt van de tegenspoed en tegenslagen, omdat ik dankzij haar liefde en steun op een later tijdstip in mijn leven tot bloei ben gekomen. Op zijn tachtigste verjaardag in 1998. Hij kan intens liefhebben, maar hij probeert dat tijdens zijn openbare optredens in bedwang te houden.
Privé kan hij het zichzelf toestaan om mens te zijn. Hij vindt het fijn om mensen te laten zien dat hij gelukkig is.
‘Als je van een vrouw houdt, zie je haar gebreken niet. Liefde is alles. Je schenkt geen aandacht aan zaken die anderen wellicht niet goed aan haar vinden. Je houdt gewoon van haar’.
Dit is de twaalfde les uit het boek Nelson Mandela, 15 lessen over leven, liefde en leiderschap van Richard Stengel, ISBN 978 90 215 5575 1
Wil je eens verder praten over jouw rol als leider? Plan dan een strategiegesprek met mij in.