Moed is niet hetzelfde als niet bang zijn

Moed is niet hetzelfde als niet bang zijn 600600

Mandela ziet moed als de manier waarop wij zelf kiezen om te zijn, de manier waarop wij op verschillende situaties reageren.

Zelfs na zoveel jaar was hij teleurgesteld in zichzelf, maar het ritueel had wel het beoogde effect gehad. Hij had besloten dat hij altijd kracht zou tonen, dat het nooit zo zou zijn dat het leek alsof hij faalde.

Hij deed alles om zijn angst te verminderen. Hij wilde gewoonweg niet dat anderen konden zien dat hij misschien bang was. Moed is niet hetzelfde als niet bang zijn, leerde hij mij. Het is leren om ermee om te gaan.

Ik kan doen alsof ik moedig ben. Dat is ook hoe hij moed zou omschrijven; doen alsof je moedig bent. Geen angst hebben is domheid. Moed hebben is ervoor zorgen dat de angst niet de boventoon gaat voeren.

Er moest in de gevangenis een front worden gevormd. Soms is het alleen maar het opwerpen van een heldhaftig front waardoor je echte moed kunt ontdekken. Soms is het front je moed.

Doe alsof je moedig bent en je wordt niet alleen moedig, je bent moedig.

Dit is de eerste les uit het boek Nelson Mandela, 15 lessen over leven, liefde en leiderschap van Richard Stengel, ISBN 978 90 215 5575 1

Wil je eens verder praten over jouw rol als leider? Plan dan een strategiegesprek met mij in.

Cor Spronk

Over de auteur

Cor Spronk is een doorgewinterde ondernemer. Een gedreven verhalenverteller uit het oosten van het land. Nuchter en eigengereid. Integer en hij wil er zijn voor een ander.

Cor is informeel in de omgang en houd van korte lijnen. Hij is helder in zijn communicatie en bied graag een luisterend oor naar ondernemers en dan het liefst naar DGA’s / ondernemers.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>