Ubuntu

Ubuntu 600600

Ubuntu

Laatst las ik een boek over Nelson Mandela, 15 lessen over leven, liefde en leiderschap. Ik las daar over ubuntu en ik dacht: Dat is hoe ik zou willen dat we als ondernemers en bedrijven met elkaar om zouden gaan.
Ubuntu, uitgesproken als oe-BOEN-toe, is een filosofie, die draait om toewijding in het geven en nemen, delen in groepen, bedrijven en als meer vrede tussen bedrijven onderling. Vrij vertaald betekent het: “Ik ben omdat wij zijn” of “Menselijkheid tegenover anderen”.

Het idee is dat een mens alleen gelukkig kan zijn als anderen dat ook zijn en dat een mens zelf lijdt op het moment dat deze een ander ziet lijden. Op die manier zijn we allemaal met elkaar verbonden en hoeft niemand jaloers of wraakzuchtig te zijn.

Met Ubuntu is het daarom makkelijker om te delen, in materiële en immateriële zaken, te vergeven en in te grijpen bij onrecht dat een ander aangedaan wordt. Om zelf tot ontplooiing te komen zal je eerst anderen moeten helpen zich te ontplooien.

Kernwaarden bij ubuntu: respect, bereidheid om te helpen, delen, gemeenschap, zorgzaam, vertrouwen en onzelfzuchtigheid.

Als we hierin doen wat kan en elkaar blijven verbinden dan gaan we met elkaar de toekomst in met vertrouwen. Want vertrouwen in de toekomst is voor veel bedrijven in de huidige tijd ver te zoeken.

Zoek elkaar op en help elkaar. Ubuntu

Wil je eens verder praten over jouw rol als leider? Plan dan een strategiegesprek met mij in.

Cor Spronk

Over de auteur

Cor Spronk is een doorgewinterde ondernemer. Een gedreven verhalenverteller uit het oosten van het land. Nuchter en eigengereid. Integer en hij wil er zijn voor een ander.

Cor is informeel in de omgang en houd van korte lijnen. Hij is helder in zijn communicatie en bied graag een luisterend oor naar ondernemers en dan het liefst naar DGA’s / ondernemers.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>