Als hij weet dat het antwoord nee is, zegt hij ook nee.
Het lijkt alsof wij vergeten zijn dat Nee een volledige zin is. Hij vindt het niet leuk om het te zeggen. Je kunt zien dat hij moeite doet om het antwoord op een voorkomende manier te geven. Maar hij weet dat als hij op dit moment nalaat om nee te zeggen, het veel moeilijker wordt om op een later moment nee te zeggen. Het is beter om iemand tijdig teleur te stellen.
Bovendien zal hij zijn antwoord niet verpakken of iemand ander het antwoord laten geven. Als hij nee zegt, wil hij dat het duidelijk en definitief is. Hij geeft geen valse hoop en laat de deur niet op een kier staan.
Het geven van argumenten geeft anderen alleen maar de mogelijkheid met tegenargumenten te komen en op basis van zijn lange ervaring wist hij dat mensen meter met een duidelijke nee kunnen omgaan dan met een onduidelijke nee.
Tegelijkertijd zei hij nooit nee als hij wist dat daar geen reden voor was. Hij was heel strategisch in zijn gebruik van het woord nee. Waarom zou je nee zeggen als je geen nee hoefde te zeggen? Waarom zou je onomwonden zijn als dat niet hoefde?
‘Ik heb er geen hekel aan’, zei hij.
Er zijn beslissingen die er voordeel van hebben als er vertraging optreedt. Als dat je beslissing is, dan is dat goed, maak je er dan ook geen zorgen om, Maar als je vertraagt of voorkomt dat je nee moet zeggen omdat het niet plezierig is, is het beter om dat toch direct en duidelijk te doen. Op de lange termijn voorkom je hiermee vele problemen.
Dit is de tiende les uit het boek Nelson Mandela, 15 lessen over leven, liefde en leiderschap van Richard Stengel, ISBN 978 90 215 5575 1
Wil je eens verder praten over jouw rol als leider? Plan dan een strategiegesprek met mij in.