Podcast voor DGA’s #14 Cor Spronk in gesprek met Dick Vos – over betekenisvol zijn, van een dubbeltje een kwartje worden, van collega naar baas met vertrouwen

Podcast voor DGA's #14 Cor Spronk in gesprek met Dick Vos

Investeer in je mensen

Vandaag ben ik in gesprek met Dick Vos, 52 jaar en DGA, al 21 jaar mede-eigenaar van Veldhuis Advies uit Heerde, een financiële adviesbedrijf (70 FTE) waarbij de hoofdmoot verzekeringen zijn met als missie: een duurzame bijdrage leveren aan geluk en gezondheid van mensen en organisaties. Investeer in je mensen, dat was de tip die dicht bij zijn hart ligt die hij gaf aan andere ondernemers.

Betekenisvol zijn

Dick stelt zich voor, allereerst als echtgenoot en vader van twee kinderen en twee bonuskinderen. Dick straalt warmte, plezier en succes uit. Maar boven alles wil hij betekenisvol zijn: “Dat je mensen helpt zonder dat je daar wat voor terug verwacht en dat je soms dingen voor klanten doet zonder dat je daar geld voor vraagt, omdat je vindt dat het nodig is”.

Hoe Dick opgroeide

Dick Vos komt uit een arbeidersgezin uit Hattem. Dick: “Gewoon een net, standaard gezin. Alleen waar ik wel last van gehad heb is – bij ons was het adagium van: jongen, als je voor een dubbeltje geboren bent, dan word je nooit een kwartje. Dus ik kom ook uit een gezin en uit een buurt van: we vonden onszelf dubbeltjes en ik woonde in Hattem en in Hattem had je natuurlijk ook mensen die woonden in de villawijk en dat waren de ondernemers, de middenstanders, de artsen uit het ziekenhuis, dat waren de kwartjes en ja, jij bent een dubbeltje en maak je geen illusies, je wordt nooit een kwartje”.

Na zijn diensttijd kwam Dick al snel bij Veldhuis Advies terecht. Bob Veldhuis die het bedrijf van zijn overleden vader voortzette zocht een administratief persoon en iemand die particuliere klanten kon bezoeken, zodat hij de zakelijke markt kon bedienen. Zo vond hij Herma voor “binnen” en nam hij Dick aan voor de particuliere markt.

Van een dubbeltje een kwartje worden

Bob vond in Dick zijn jongere broertje zo erkende hij later, want bij de eerste kennismaking was de klik direct zo sterk dat die twee elkaar nooit meer los hebben gelaten. Na zeven jaar dienstverband vroeg Bob zelfs aan Dick of hij zijn compagnon wilde worden.

Dick was verrast en kon het niet geloven. Hij was toch een dubbeltje en zou toch nooit een kwartje worden? Niets was minder waar en hij verwees deze uitspraak van zijn ouders naar het rijk der fabelen. Na 10 jaar dienstverband kocht Dick zich in het mooie bedrijf die hij zelf mee had opgebouwd en na 21 jaar ondernemerschap heeft hij samen met Bob en alle 70 personeelsleden een succesvol bedrijf opgebouwd.

Van collega naar baas

Dick groeide stapje voor stapje in het ondernemerschap. Hij ontwikkelde zich heel bewust en samen met Bob is hij een gouden koppel. Dick: “Wij rijden allebei elke dag naar Heerde, als er geen corona is, met maar één doel: om er een mooie dag van te maken. Om plezier te hebben met de mensen om ons heen, lol te hebben om een schuine grap, lachen, gieren, brullen om een gekkigheid, dat is wat wij allebei hebben. Ten tweede: we hebben geen enkele afgunst. Maar ik ken geen jaloezie en ik denk hij ook niet. We gunnen elkaar alles en we hebben dezelfde humor. Maar, we zijn ook heel verschillend en ja, we zijn allebei geïnteresseerd in voetbal, we kunnen uren met elkaar praten, nu over corona. We hebben zoveel dezelfde interesses, maar wat bovenaan staat is: we hebben zo’n plezier”.

Ook moeilijke tijden gekend

Alhoewel Dick nu een volassen ondernemer is heeft hij best zijn moeilijke perioden gekend. Perioden van eenzaamheid omdat hij over sommige dingen met niemand kon bespreken. Dick: “Ik had aan mijn compagnon ook niet een sparringpartner, dan kon ik wel sparren over het bedrijf, maar wat minder over gevoel, dus ik had niet veel mensen om mij heen en ik had eigenlijk gewoon in die tijd iemand moeten hebben, iemand moeten vragen, moeten zoeken die met name over dat aspect van het ondernemerschap van: wat doet het met jou als mens? Dat ik daarover had kunnen sparren. Dus ik heb het best wel pittig gehad in een aantal jaren. …. Dus in die tijd had ik veel kunnen hebben aan iemand die ja, naast mij had gestaan en die mij gewoon eens af en toe de spiegel voorhield van: ben je wel goed bezig?”

Vertrouwen

Als ik aan Dick vraag hoe hij de komende vijf jaar ziet, dan glunderen zijn ogen en zegt hij: “Heel veel vertrouwen, we hebben een goede positie in ons werkgebied, we hebben een goede positie bij ondernemers, daar investeren we ook veel in, we hebben een goede positie bij beleidsbeslissers, bij beïnvloedingsbeslissers, bij accountants en bij advocaten, notarissen, we hebben nog hele mooie plannen. We zien vooral op de zakelijke markt een enorme kans om bij, weet je, een ondernemer die wil ondernemen en die wil niet bezig zijn met zijn risico’s, met zijn verzekeringen, die wil gewoon een partij hebben die dat goed voor hem regelt. Dus daar groeien we ook goed in, autonoom, we zien heel veel kansen. We hebben goede mensen aan het werk, ja, ik heb gewoon heel veel vertrouwen in de komende vijf jaar en ik denk dat we de komende vijf jaar nog kunnen groeien”.

Dick, wat ben je een geweldige kerel. Kan met recht zeggen dat je betekenisvol bent!

Meer over Dick Vos en zijn bedrijf vind je op:

https://www.linkedin.com/in/dick-vos/
https://www.linkedin.com/company/veldhuisadvies/
https://veldhuisadvies.nl/

Verder praten?

Wil je eens verder praten met een ervaringsdeskundige in het ondernemersvak waarmee je kunt sparren, bijvoorbeeld als je je eenzaam voelt als ondernemer? Lees dan een onze informatie op de DGA Mentorpagina en maak daarna een afspraak via de contactpagina. Je kunt ook bellen op 06-53321934. Dan maken we snel een afspraak. Tot snel.

Aanbieding op maat voor jou

Om jou als ondernemer ook te kunnen helpen hebben we diverse programma’s samengesteld waaruit je kunt kiezen. Deze kun je vinden op onze aanbiedingspagina.

Nu al een afspraak plannen?

Wil je een afspraak maken om eens vrijblijvend verder te praten? Plan dan vandaag nog een telefonisch kennismakingsgesprek met ons in via ons handige tool op onze website. Klik dan hier

Bellen voor een afspraak maken mag natuurlijk ook altijd.
Bel dan naar 06-53321934. Dan zoeken we samen een geschikt moment in jouw en mijn agenda.

Ik kijk uit naar onze afspraak.

#podcast
#interview
#dickvos
#veldhuisadvies
#mentor
#inspirator

Cor Spronk

Over de auteur

Cor Spronk is een doorgewinterde ondernemer. Een gedreven verhalenverteller uit het oosten van het land. Nuchter en eigengereid. Integer en hij wil er zijn voor een ander.

Cor is informeel in de omgang en houd van korte lijnen. Hij is helder in zijn communicatie en bied graag een luisterend oor naar ondernemers en dan het liefst naar DGA’s / ondernemers.

Cor Spronk

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>