Podcast voor DGA’s #21 met Bart Weever van Weever Sloop – van losbol tot ondernemer, techneut, ambitieus en op gevoel

Podcast-voor-DGAs-21-Cor-Spronk-in-gesprek-met-Bart-Weever-1

Vandaag ben ik in gesprek met Bart Weever, 36 jaar en bijna 6 jaar ondernemer en mede-eigenaar van Weever Bouw en Weever Sloop uit Kampen en IJsselmuiden. Bart is samen met zijn broer DGA van deze twee bedrijven en in deze en komende podcast vertellen beide heren vanuit hun eigen leven hoe ze ondernemer zijn geworden en hoe ze erin staan.

Net als zijn broer Jelle spreekt Bart Weever met respect over zijn vader. En hoewel beide broers allebei vertellen dat vader Bert de jongens niet gedongen heeft om het bedrijf in te komen heeft Bart ook niet de kortste weg naar het ondernemerschap gekozen. Na een technische vooropleiding in Zwolle ging Bart twee jaar intern op een machinistenopleiding in Harderwijk. Daarna werkte hij een periode bij Visscher Grondverzet in Mastenbroek als trekkerchauffeur en kraanmachinist.

Techneut

Bart is altijd al een techneut geweest. Dat bepaalde zijn studierichting en ook nu hij ondernemer is heeft vooral de techniek zijn voorkeur. Dat echter school niet wat voor hem was, was voor hem al wel snel duidelijk. Hij is dan ook in zijn vaders sloopbedrijf weer onderaan begonnen als sloper en machinist. Hij is dan ook een man van de praktijk.

Ambitieus

In 2016 nam Bart, samen met zijn broer Jelle formeel het plekje van hun vader over bij het bouwbedrijf en sloopbedrijf en de komende jaren willen ze dat ook financieel gaan doen. Bart is ambitieus en dit lijkt niet de laatste stap die hij wil nemen. Met het sloopbedrijf wil hij groeien en daarnaast ook wat in de handel gaan doen. Bart: “Ik ben het aan het klaarmaken voor de vijfde generatie. Het moet over te nemen zijn op het moment dat mijn kinderen dat zouden willen of die van Jelle of die van Suzanne of die Jose. Maakt niet uit wie maar in eerste instantie wel het liefst familie uiteraard want dat is ook het belangrijke onderscheidende punt van ons bedrijf”.

“Waar ik tegenaan loop is dat als je mijn ambitieniveau wegzet tegen bijvoorbeeld wat iets kost om dat te bereiken. Dan merk ik dat ik soms wel wat meer tussenstappen moet nemen om uiteindelijk die ambitie in te kunnen vullen. Ik wil daar gewoon al vaak wel te hard mee en dan kom je er dus achter dat hetgeen dat je wil niet realistisch is en dan loop je natuurlijk tegen de wereld aan dat het allemaal of gefinancierd moet worden of ja het geld moet ergens weg komen en dan is dat er misschien soms wel niet of juist wel en gaan we nou dan wel doen. Dus met name het verschil tussen ambitie hebben en financieel slash ambitie dat is wel een muur waar ik tegen op loop”.

Tip aan andere DGA’s

Bart besluit de podcast met een tip voor familiebedrijven. Bart: “Ik denk dat je gewoon je eigen gevoel moet volgen. Je moet wel naar anderen luisteren dat is natuurlijk heel belangrijk, maar voorop moet wel staan, waar voel je je goed bij. Met name dat laatste dat is heel belangrijk anders kun je nooit goed functioneren, dus als je je goed voelt en het voelt goed wat je doet, nou ga dan ook daar vooral mee door en niet met andere dingen”.

Luister naar de podcast of lees hieronder het gehele interview.

Meer over Bart Weever vind je op:
https://www.linkedin.com/in/bartweever/
https://www.linkedin.com/company/weever-sloop/
https://www.weever.nl/
https://www.facebook.com/weeversloop/

Verder praten?

Wil je eens verder praten met een ervaringsdeskundige in het ondernemersvak? Iemand waarmee je kunt sparren, bijvoorbeeld als je je eenzaam voelt of eens duidelijke doelen wilt gaan stellen? Of om je doelen mee te delen, zodat je een stok achter de deur hebt om ze te halen? Lees hier dan een onze informatie op de DGA Mentorpagina en maak daarna een afspraak via de contactpagina. Je kunt ook bellen op 06-53321934. Dan maken we snel een afspraak. Tot snel.

Programma voor jou

Om jou als ondernemer ook te kunnen helpen hebben we diverse programma’s samengesteld waaruit je kunt kiezen. Deze kun je vinden op onze aanbiedingspagina.

Kennismaken?

Wil je een afspraak maken om eens vrijblijvend verder te praten? Plan dan vandaag nog een telefonisch kennismakingsgesprek met ons in via ons handige tool op onze website. Klik dan hier

Bellen voor een afspraak maken mag natuurlijk ook altijd.
Bel dan naar 06-53321934. Dan zoeken we samen een geschikt moment in jouw en mijn agenda.

Ik kijk uit naar onze afspraak.

#podcast
#interview
#BartWeever
#WeeverBouw
#WeeverSloop
#WeeverGroep
#DGAmentor
#inspirator

Volledige tekst Podcast #21

Bart Weever, we zijn hier op jou locatie in IJsselmuiden. En ik vroeg me al af waar kennen we elkaar van nou ik, heel veel jaren geleden in 1987 liep ik hier rond als werknemer van jouw vader. Was ik sjofel machinist en bouwden we de MBI fabriek in Kampen en zaterdags was ik hier in de garage aan het werk, samen met Leonard, Kees ik hoorde net dat hij Kees heette.

Bart
Bijnaam he.

Cor
Ja en toen was jij 3 jaar dat je rondliep dus was je nog een klein hummeltje. En nu inmiddels ben je 36 jaar, woont in IJsselmuiden heb ik begrepen. Relatie met Diana en kinderen Job en Sep. En als hobby’s heb ik gezien heel veel dingen volgens mij, wielrennen, MTB, 4×4 rijden, knutselen in de garage, formule 1, en cars & trucks. Wat heeft je voorkeur? Of zeg je allemaal?

Bart
Goeie vraag. Ja wij zeggen wel eens alles wat stinkt en hard gaat dat vinden wij leuk, dus als het daar iets mee te maken heeft dan heeft het al gauw onze interesse. Dus dat is wel een beetje waar de hobby altijd in die hoek zit het altijd wel.

Cor
Ja

Bart
Heb altijd geracet natuurlijk vroeger samen met Jelle. En dat gaan we ook nou weer samen oppakken verwacht ik, 1x per jaar dan doen we het ook altijd nog.

Cor
En racen bedoel je dan karten?

Bart
Ja jaja nu op dit moment nog wel. Autosport heeft altijd wel de aandacht, maar we zijn van mening dat we eerst maar hard aan het werk moeten voordat we dan weer aan een dure hobby allerlei geld gaan besteden dus dat doen we later. Maar ja dat is wel, dat vinden wij wel leuk zeg maar.

Cor
En wat zou dan jullie droom wezen om te doen?

Bart
Ja droom is altijd denk ik wel toch om uiteindelijk een keer Europa rond te reizen met bijvoorbeeld met een dikke auto ofzo dat soort dingen. Met een groep mensen, dat doen we ook wel regelmatig, maar dat is altijd wel kleinschalig. Maar ik zou toch wel een keer een jaar lang weg willen zijn om gewoon Europa rond te kijken wat er allemaal is en daarvan te genieten.

Cor
Ja, je hebt ook van die racevormen die naar de Noordkaap gaan ofzo, dat soort

Bart
Ja ja dit jaar gaan we nog een reis maken naar Noorwegen is de bedoeling, gaan we met een groep mensen ook naar toe. En ja dat is ook gewoon altijd puur in het kader van wat willen zien. En met mekaar op pad zijn is ook gewoon gezellig, maar ja en of dat altijd wat met auto’s te maken heeft zulk soort dingen . Maar voor mij meestal wel maar niet voor iedereen, maar

Cor
Ja, nou mooi heb je een favoriete voetbalclub?

Bart
Nee, ik houd niet van voetbal

Cor
Hou je niet van voetbal, ik zag je bij go ahead kampen nog wel op een foto staan.

Bart
Ja jawel wij sponsoren natuurlijk alle clubs in Kampen met onze bedrijven. Omdat wij het wel belangrijk vinden dat tuurlijk tis een gewoon een mooie volksport waar kinderen natuurlijk heel goed hun vrije tijd aan kunnen besteden en vooral een stuk van hun sociale ontwikkeling. Dus wij vinden voetbal altijd een mooie sport om daar mee bezig te zijn. En dan als we 1 club doen dan zijn we van mening dan moeten we ze ook allemaal gelijk behandelen om als die clubs uiteindelijk dezelfde kans te geven.

Cor
Ja maar ja goed een voetbal loopt niet op diesel he dus en die ronkt niet

Bart
Nee

Cor
Dus, favoriete muziek?

Bart
Poeh das ook een goeie vraag. Muziek is denk ik wel vrij breed ik kan klassiek is bijvoorbeeld niet echt mijn ding. Ik ben wel meer vanaf de jaren 90 dat ik naar muziek luister en dat gaat natuurlijk in die tijd is best wel heel divers denk ik. Het gaat natuurlijk goed nadenken, je hebt bijvoorbeeld op dit moment heb ik Kensington wel aanstaan in de auto bijvoorbeeld noem maar eens wat. Is natuurlijk veel meer live maar als je dj Avici bijvoorbeeld dat spreekt me ook wel aan. Die jongen die leeft natuurlijk niet meer, maar die heeft wel hele goeie muziek gemaakt.

Cor
Ja

Bart
Dat is ook gewoon zo’n, dat is natuurlijk veel meer zit je in de hardstyle hoek zeg maar dat is echt heel wat anders, maar die ja ook het verhaal wat er dan achter zit dat interesseert me altijd wel.

Cor
En maar goed stel je moet naar een klus rijden als voorbeeld in Vlissingen wat heb je dan podcasts aanstaan, heb je dan 538 aanstaan, heb je dan Qmusic aanstaan.

Bart
Over het algemeen heb ik het hele stuk telefoon dus

Cor
Ow hahaha

Bart Weever
Maar als ik tijd tussendoor heb dan vaak wel BNR heb ik vaak aanstaan probeer ik natuurlijk wel beetje op de actualiteiten bij te houden, dus dan vind ik het wel interessant om dan bijvoorbeeld naar BNR nieuwsradio te luisteren om ook buiten actualiteiten om toch ook wel wat andere onderwerpen gaan ze natuurlijk wat dieper op in dat vind ik interessant om naar te luisteren.

Cor
Ja ja oké

Bart
Podcast heel weinig moet ik wel heel eerlijk in zijn.

Cor
Ja nou misschien he na vandaag he. En wat voor auto rij je eigenlijk?

Bart
Ik heb een land, ik ben een Landroverman

Cor
Een Landroverman, oké

Bart
Zit altijd hoog, kunt het goed zien.

Cor
Ja

Bart
Tis gewoon een lekkere auto vooral veilige auto, dus

Cor
Lees je wel eens boeken?

Bart
In de vakantie alleen

Cor
En dat is dan? Romans of

Bart Weever
Nee gaat altijd over geschiedenis of over onderwerpen dat kan heel is maar net een beetje in welke levensfase ik zit wat ik dan ook lees. Dus dat is je wil natuurlijk ja ik heb het idee dat ik op vakantie tijd heb om dat te doen, en daar heb ik normaal gun ik me daar geen tijd voor. Maar als ik wat lees dan is het toch vaak een stuk geschiedenis ergens van of misschien over een bepaalde ondernemer of over een bepaalde gebeurtenis of handel of zo het kan heel breed zijn, maar wel iets waar ik van kan leren en waar ik wat ook weer mee kan nemen in de toekomst, in wie ik ben.

Cor
Oké, heb je een idool of iemand waar je tegenop kijkt? Naar op kijkt niet perse tegenop maar naar op? Heb je een voorbeeld? Ondernemer of mens?

Bart Weever
Dat is een goede vraag. Er is niet iemand die direct in mijn hoofd omhoog komt. Ja een idool, nou op dit moment kan ik het eigenlijk zo snel niet een antwoord op geven. Tis ik heb natuurlijk wel mensen waar ik heel veel respect voor heb wat ze allemaal bereikt hebben, is mijn vader er 1 van vanzelf. Maar goed het is geld hetzelfde voor Jelle heb ik ook heel veel respect voor wat hij doet. Andersom is dat denk ik net zo. En je hebt natuurlijk gewoon mensen om je heen die op allerlei vlakken actief zijn hoeft helemaal niet zo zeer een ondernemer te zijn. maar dat kan ook een voorzitter zijn van een bepaalde vereniging of iemand die toch wel ergens het verschil maakt, ik vind dat altijd mooi om dat te zien, dus dan dat kan heel breed zijn maar niet echt zozeer een idool van die moet ik achterna ofzo helemaal niet.

Cor
Nee

Bart Weever
Je moet uiteindelijk wel je eigen wedstrijd altijd te maken en te kijken waar jezelf waar ik denk wel na waar mijn toekomst kan liggen bijvoorbeeld, maar dan dat hangt niet vast aan een persoon. Meer om te kijken wat zijn nou de mogelijkheden en waar kunnen we naar toe.

Cor
Hoeveel uur werk je in de week?

Bart Weever
Ik ben daar ongeveer, ik slaap zeg maar een uurtje of 6 per nacht denk ik, en de andere 18 uur dan denk ik daar wel veel aan dus ik ben daar wel heel intensief mee bezig. Echt werken gewoon ik denk 5 zeg maar 6 dagen in de week ben ik daar wel actief mee bezig ja. Ik zeg ondernemen is een way of life ik zie het niet als werk dus, zodoende moet ik er ook even over nadenken

Cor
Ja

Bart Weever
Want ik ben het is gewoon iets wat ik doe en wat erbij hoort naast m’n gezin en m’n hobby’s en alles wat ik doe

Cor
Ja

Bart Weever
Het zit heel veel raakvlakken altijd bij mij dus het loopt echt door mekaar, ik heb geen privé en zakelijk wat echt met een muur ertussen. Dat is er niet zeg maar

Cor
Als ik je vraag uit wat voor nest kom je, wat is dan, hoe kijk jij daar tegen aan?

Bart Weever
Nou ja dat is niet zo moeilijk, wij komen uit een actief nest dus dat is wel ja een goed voorbeeld doet goed volgen natuurlijk dus als je dan kijkt naar hoe mijn ouders zijn, dat zijn alle 2 hard werkende mensen zo ben je opgevoed. Altijd gewend om wat te doen. En uiteindelijk dan merk je ook wel dat je daarbij past en dat je zelf niet anders bent, want je kunt zelf ook niet stilzitten dus. Dat is wel hoe mijn ouders zijn maar hoe we zelf ook zijn en hoe dat ook op je doorgaat, en wat je ook weer probeert over te brengen op je kinderen, door gewoon nah ik vind niet dat ik daar zo bewust mee bezig ben maar je, ook hun kijken weer naar ons he, als ik het over Diana en mij heb van hoe doen wij dat. Kijk en wij zijn in de basis geen luie mensen dus en altijd gewoon, wij voelen ons goed bij door wat te doen. En dat is dat typeert ook wel het nest waar we uitkomen.

Cor
Ja

Bart Weever
Nooit opgeven altijd aan de gang zijn en gewoon doorgaan en niet zo moeilijk doen.

Cor
Oké en wat voor qua scholing wat voor soort scholing heb je gedaan? Je zei net al we hadden het even over Harderwijk.

Bart Weever
Ja nou ik ben technisch aangelegd daar ligt altijd al interesse vanuit dat ik klein was al dus ik ben begonnen met door een opleiding te gaan volgen in autotechniek. Ben 12e vanaf de basisschool ben ik niet in IJsselmuiden naar school geweest naar de middelbare school maar ik ben naar Zwolle gegaan naar de Bladenborg. Daar de eerste 2 jaar was wel normaal maar de 3e en 4e jaar dat was gelijk technisch dus dan kon je, ja dat is een beetje de vroege hoe noem je dat ook alweer de de geijkte LTS eigenlijk een beetje dat idee

Cor
Jaja

Bart Weever
Ben ik gewoon autotechniek gaan doen omdat ik dat toen leuk vond, en dat vind ik nog steeds leuk trouwens maar nou dat denk ik dat moet ik dan maar eens doen. En dat heb ik gedaan 2 jaar lang. Nou dat was natuurlijk niet moeilijk want daar lag de interesse dus dat hebben we op onze sloffen gedaan.

Cor
Was daar ook al wat je leerde kon je gewoon hier in het bedrijf uitvoeren zeg maar?

Bart Weever
Ja maar ja dat deed ik ook altijd al dus dat was voor mij gewoon vanzelfsprekendheid. En die daarna ben ik naar Harderwijk naar een school gegaan tuurlijk de machines die waren niet altijd thuis, want zoals je net al zei we zitten aan de Grafhorsterweg, daar zijn we opgegroeid de machines waren hier de vrachtauto’s waren hier. Daar heb ik een link mee ofzo bedoel ik ben machineman, ik dacht toen op dat moment van toen dacht ik misschien moet ik maar kraanmachinist worden, dat vond ik hartstikke leuk.

Dus ik was ook in die tijd vanaf m’n 15e eigenlijk totdat m’n 16e in april ben ik jarig dus wist je dan aan het eind van het schooljaar word ik dan ook 16 zeg maar altijd, of dat is even zien einde van het ja einde van het schooljaar. Dus ik had bedacht van ik had al een jaar in de kassen gewerkt en dat vond ik ook niks aan en toen vervolgens auto’s wezen wassen, dat ging al wel beter. Maar ik had bedacht om bij Visser in Mastenbroek te gaan werken en daar op een tractor te gaan zitten, dus wat dat denk nou dan heb ik het mooi voor mekaar want dan hoef natuurlijk niet meer aan het werk want dan kan ik gewoon lekker rondrijden ipv werken.

Keus maken

Dus dat en dat natuurlijk ook in de school waar ik naar toe ging die keus die ik gemaakt had van joh ik ga gewoon lekker met de machines bezig. En die opleiding in Harderwijk die is 100% machinist opleiding dus je kunt daar je hart ophalen als het gaat om machines en techniek dus nou, dat is een 3 jarige opleiding was ik heb in dit geval voor de interne optie gekozen, dat houdt in dat je ik heb daar ook gewoond op school 2 jaar lang. Het 3e jaar was dan de volledige jaar stage lopen.

En dat was dan 4 dagen in de week en dan kon ik 5e dag in de week kon je ook nog een dag aan het werk zeg maar, dus en ik merkte ook aan mezelf dat ik het vooral leuk vond om die school wat te doen maar om ook gewoon lekker aan het werk te zijn dat vond ik wel prettig hoef je verder niet zoveel bij na te denken want dit was gewoon hetgeen waar je goed in was.

Cor
Ja

Bart Weever
Maakte ook wel vrij snel stappen daarin dus dat je op een trekker begon en al heel snel op een kraan zat en nou ja dat ging zo door. Je merkte aan de mensen waar je werk dat ze het werk wat ik deed dat ze dat wel goed vonden, dus dat lag mij wel dus nou toen kwam ik op m’n 18e was dus dat 2e jaar voorbij, een jaar lang stage lopen en toen heb ik ook bij Visser een jaar lang of eigenlijk uiteindelijk wel een jaar of 4 gewerkt ofzo of 3.

En gewoon met veel plezier en maar goed nadat school het Somacollege in dit geval toen toen ben ik gestopt met de opleiding toen was ik aan het werk voor mijn gevoel al in het 3e jaar en dat heb ik ook gewoon doorgezet. Want daar genoot ik eigenlijk wel van en dat vond ik toen ook prima en uiteindelijk natuurlijk de beslissing gemaakt om in het familie bedrijf te gaan werken met oog op lange termijn, dat je die zaak over wil nemen want dat had ik op m’n 20ste wel in de gaten dat ik dat wel wou dus nooit meer geen opleiding gedaan.

Cor
Hoe werd dat bij jullie besproken, werd dat aan de keukentafel besproken of gingen je vader en je moeder eens een keer met jou en met Jelle ofzo, gingen daarover zitten, hoe?

Bart Weever
Nee dat is altijd, nou ik kan me voorstellen dat er heel veel gezinnen zijn die daar hele lange gesprekken over voeren met hun kinderen dat ze aan tafel zitten en dat ze daar ook heel veel tijd aan besteden, maar bij ons was het altijd gewoon ja iedereen kwam zo rond de klok van 6 altijd binnenlopen, dat geldt voor de kinderen maar ook voor de ouders bij ons die, m’n moeder was natuurlijk wel het eten aan het klaarmaken maar d’r was altijd ja dat moest even snel en dan ging iedereen ook weer verder

Cor
(lacht)

Bart Weever
En tuurlijk mijn ouders hebben wel geprobeerd om er heel veel aandacht aan te geven om er heel veel over te praten maar hun zeggen ook altijd je, en ik denk als je onze ouders vraagt en daar bedoel ik Jelle en mij mee dat dat ze altijd nog zullen zeggen je moet je kinderen vrij laten, dat vinden ze ook belangrijk tis niet een tool op zich om het bedrijf over te nemen. Mijn vader heeft eerst altijd gezegd joh doe het vooral niet want ik heb er een hoop zorgen van en hij heeft natuurlijk ook een hoop meegemaakt maar zeker geen verplichting dus doe vooral wat je zelf wil en hij heeft ook echt geprobeerd om dat niet af te dwingen, tuurlijk kijk je er wel naar dus je hebt al soms een beetje het gevoel van nou misschien moet ik die kant ook maar op.

Maar dat is uiteindelijk wij hadden de vrije keus, we mochten zelf weten wat we wouden doen. En hij heeft gewoon gezegd ga gewoon lekker doen waar je zin aan hebt en als je het gevoel hebt dat je moet komen dan moet je bij me komen dus nou en zo geschiedde dus uiteindelijk 22 was ik volgens mij toen ben ik bij het sloperswerk begonnen uiteindelijk en zo is dat eigenlijk een beetje gegaan. Maar wel gewoon puur eigen keus, dus heel belangrijk.

Cor
Maar op een gegeven moment dus en je zat bij Visscher en toen zei je op een gegeven moment nou nu is het tijd dus ben je naar je vader toegegaan en gezegd nou pa ik, ik kom bij jou?

Bart Weever
Nah ik dacht wel van bij Visscher is natuurlijk waar m’n hart ligt daar dan wel he op dat moment dat ik denk van nou eigenlijk heb ik gewoon mooi voor mekaar hier want ja

Cor
Loyaal

Bart Weever
Ik heb er gewoon veel plezier in dus nou ja en tuurlijk je probeert ook steentje daarbij te dragen en tuurlijk ging het met vallen en opstaan natuurlijk uiteindelijk wel maar die nah dat beviel wel goed maar je probeert over je toekomst na te denken en dat doe ik vandaag natuurlijk iedere dag ook nog, uiteindelijk ja je creëert gewoon je eigen leven uiteindelijk en op dat moment dacht ik van ja als dat nu misschien wel niet doe dan komt dat later en toen vroeg ik me wel af als ik van mezelf wat moet ik dan nu doen of over 10 jaar toen had ik wel zoiets van nee dan kan ik t beter nu doen, dus dat heb ik ook maar gedaan.

Cor
Ja he en nog even terug naar school, wat voor een leerling was je dan bijvoorbeeld als je in een groep was, was je dan eigenlijk ook altijd daar al de DE ondernemer of was je wat keek je wat meer vanaf de zijkant aan?

Bart Weever
Nee in de basis ik denk niet dat ik zo’n typerende ondernemer ben die waar het gelijk opvalt ofzo, althans dat denk ik maar ja gewoon ik ben het type die gewoon wel altijd zijn verantwoordelijkheid altijd neemt en nam en dat deed ik op school ook en natuurlijk ga je wel met de groep mee maar. Tuurlijk heb je daar ook wel vrienden maar ik leven niet met iedereen ook altijd dus het is altijd op school ja gewoon op zich prima, voor mij was het heel makkelijk want het was wel onder mijn niveau, want het was gewoon, ik kon wel 2 niveautjes hoger als het echt moest. Maar dat had ik op dat moment geen zin in dus dat deed ik dan ook niet dus ik kon het op m’n slofjes ook doen dus ik genoot daar vooral van,

vooral ook van de tijd dat ik op school was er was bijvoorbeeld een kroeg op school noem maar een voorbeeld d’r was natuurlijk gewoon gezelligheid, probeer je wel veel op te zoeken en het ging niet echt altijd heel veel over het werk ofzo of wat je in de toekomst wou, op dat niveau word daar ook niet over gepraat denk ik dus bij die jongens niet echt. Die jongens zie ik op dit moment ook niet meer, eentje nog misschien maar dat komt omdat hij ook ondernemer is geworden toevallig dus en daar sliep ik ook mee op de kamer, dat was ook wel de enige waar een beetje zoiets mee had van nou daar kon misschien nog wel eens een keer een vriend van me worden die ik misschien over 20 jaar ook nog eens een keer zie.

Cor
Ja

Bart Weever
en dat is ook nu ook gebeurt dus dat is op zich dan wel weer grappig

Cor
ja mooi mooi

Bart Weever
ja 100%

Cor
nou we gaan even hele korte pauze nemen, is ook goed voor de reclame tussendoor, is geen reclame hoor. En dan daarna dan gaan we over die stap dat je ondernemer bent geworden, he wat je eerste stappen zijn geweest en hoe je jezelf ziet als ondernemer, hoe een ander jou ziet.

[korte pauze]

Cor
Bart je bent 22 en alhoewel dat misschien he niet zo’n, het was zeker geen geschreven wet maar je verkoos om bij je vader in het bedrijf te gaan. Ben je eerst, ben je gelijk directeur geworden of heb je een ingroeimodel samen ervoor bedacht?

Bart Weever
Het is ook wel weer dat heel erg opbouwend verhaal uiteindelijk wel geweest poeh ik heb wel gedacht van joh begin maar gewoon onderaan want dan maak je dat ook maar gewoon mee en dan kunt je ook gewoon ja dan groei je er ook gewoon makkelijk in, je moet op dat moment natuurlijk het vak je nog wel eigen maken hoe uiteindelijk, wij zijn van mening als het over slopen dat het een technisch vak is dus dan nah ja dan is het, ik dacht ook wel van als ik dat gewoon goed beheers dan kan ik in ieder geval het managen van zon groep mensen in ieder geval al een stuk makkelijker doen omdat ik in ieder geval de technische achterkant dat heb ik wel voor mekaar.

Scholing

Op gebied van scholing taalkundigheid met zulk soort zaken liep ik natuurlijk wel achter, maar goed dat komt dan later wel dus ik denk dat eerst maar zien dat we dat vak beheersen want dan kan ik in ieder geval bij die klant vertellen hoe het werkt, en dan haal ik dat werk ook wel op dus ik denk dat is dan niet zon probleem. Begonnen gewoon op de werkvloer, ik was natuurlijk kraanmachinist op dat moment dus toen toch maar gewoon weer eigenlijk met de hand aan het werk gegaan.

Dus met de jongens mee, af en toe op de machine toch uiteindelijk vrij snel wel op kantoor beland want mijn vader had het druk en die had behoefte aan iemand die ging ondersteunen met calculeren, hij deed dat vaak nog met externe mensen, want toen bestond het slopersbedrijf nog uit mijn vader in dit geval en een uitvoerder, die ik overigens nu nog zelf aan het werk heb, en die ja daar moest een mannetje bij dus d’r ging iemand weg die zat daar en nou ja dat moest ik dan maar doen. Dus op m’n 23ste ofzo zat ik daar op kantoor en

Cor
Maar dan heeft het toch eigenlijk heel veel voordeel dat je eigenlijk alles wat die jongens maar roepen, dat je eigenlijk d’r een gevoel bij hebt hoe het er aan toe gaat, of niet?

Bart Weever
Nou uiteindelijk wel maar ik kwam er dus achter dat ik dus eigenlijk te snel op kantoor kwam, want uiteindelijk ja ik was natuurlijk nog jong en t was altijd, ik deed ook echt waar ik zelf zin in had op dat moment. Ik zat ook in een fase van ik had een relatie die uitging en ik deed natuurlijk gewoon nou ja alles wat God verboden had eigenlijk zo gezegd. Vooral dat genieten dat stond toen wel redelijk echt nog wel voorop, nu nog wel maar dat was toen echt wel even belangrijk. Nou goed en dan merk je dat je bij de jongens op kantoor, dat was toch ik was veel te makkelijk en ik was wel eens te laat en had nog niet helemaal die discipline van, nou ja als iemand wat vroeg dan kon het bij mij ook nog een keer morgen, waarbij mensen dan op mij zaten te wachten.

En die gingen dat niet tegen mij zeggen want ik was natuurlijk zoon van de baas, en noem het allemaal maar op, dus een beetje het was niet echt een fijne situatie. Dus toen uiteindelijk ook nog besloten om los van de firma, waar ik dan nu natuurlijk eigenaar van ben, om los daarvan toch nog voor mezelf te beginnen in 2007. Toen ben ik een vestiging begonnen in Soest, slopersbedrijf, ja toen heb ik gewoon poosje met 2 jongens en mezelf gewoon gewerkt en van alles gedaan, ook gewoon daar natuurlijk nieuwe klanten gezocht. Mijn eerste gesprekjes met de bank natuurlijk op dat moment wel gehad van ja natuurlijk ja je moet even opstarten, dus toen je hebt had je natuurlijk 18 duizend euro nodig als je je eigen bv wou starten, dus dat moest ook even geregeld worden.

Simpel

Nou dat lukt toen vrij simpel dat ging d’r in en dat ging d’r uit en dat was ook wel vrij simpel . maar goed ik had gelijk wel 2 jongens in dienst want ik denk dan moeten we maar gewoon gelijk n beetje gas geven dus nou zo gezegd zo gedaan. Busje gekocht alles gedaan en ik denk dat ik daar een jaar of 3 heb rondgelopen of 2.

Altijd toch wel weer die band met het familiebedrijf natuurlijk altijd wel kort gehouden dus ook wel daar ondersteuner zijn en daar ook altijd wel weer half in rondlopen en toch zien dat je je voelt je op dat moment toch al wel verantwoordelijk over dat bedrijf ik denk ja, als ik daar wat kan toevoegen dan doen we dat ook gewoon want je zien dan natuurlijk je ouders dat ze daarmee druk zijn en dan wil je daar je steentje bijdragen.

Altijd wel gedaan en ja toen ben ik denk ik na een jaar of 3 kwam stonden we eigenlijk op het punt van nou wat gaan we nou doen want ja ik was natuurlijk de vorige keer niet voor niks op kantoor gekomen en het veranderde daar wel wat maar ja mijn vader was op dat moment ook gewoon druk met andere dingen, je zag gewoon dat slopersbedrijf ook van ja daar moest ook gewoon wat meer aandacht in. Nou en toen had hij nog een overname gedaan samen met wat collega’s en dat was een bedrijfje uit Zwolle nah dat mislukte uiteindelijk ook helemaal compleet. En daar moest nog een jaartje wat dingen afgehandeld worden, dat heb ik toen nog gedaan.

Wijs verder gaan

Nou toen uiteindelijk wel gezegd van nou toch maar gewoon hierheen want anders dan dan kun je maar beter maar wijs verder gaan waar je zelf begonnen bent want dan gaat het hier ook van ons af.
Dus die, toen ben ik eigenlijk volledig daar bij Weevers sloop aan de gang gegaan op dat moment en weer aan het calculeren gegaan, en vervolgens ja toch eigenlijk m’n vaders plekje wel overgenomen in die tijd al. Denk ik in 2000 ja 11 12 zon beetje toen toen werd dat wel serieus enne nou toen hebben we de eerste overname gedaan, eerste gedeelte daarvan, beetje rond 2016 pas maar goed heb je nog 4 jaar gewoon onder mijn ouders gewerkt.

Onderwijl was Jelle ook nog een keer bij ons begonnen bij bouwbedrijf dus we hadden eigenlijk die beide bedrijven wel een beetje in dezelfde fase, enne nou ja toen zijn van lief en lee natuurlijk gekomen waar we nu staan maar dus echt wel een beetje opbouwend geweest, altijd wel veel met de jongens bezig geweest. Ken al die jongens ook goed, natuurlijk nu inmiddels wel heel veel nieuwe mensen maar ja toch altijd wel met het vak bezig geweest en daar heb ik nu een hoop gemak van dat merk ik gewoon ik bedoel als, nu ook een paar dingen die doe ik zelf en dan is het altijd merk ik dat dat prettig is dus dat kan ik gewoon makkelijk doen omdat je het gewoon goed weet

en ik heb al genoeg mensen hier gezien ook die wel zeiden dat ze het konden maar dan toch op de technische inhoud dan dan gaat dat vaak niet omdat het toch ja slopen dat kun je nou een keer niet leren op een opleiding dus je moet in de praktijk wel echt doen om daar gewoon goed je ei kwijt te kunnen.

Cor
Ja, lijk je meer op je vader of meer op je moeder?

Bart Weever
Nah qua uiterlijk lijk ik op m’n moeder, zijn het de looks van m’n moeder, enne m’n vader deels denk ik ofzo .

Cor
Hadden jullie wel eens botsingen?

Bart Weever
Nee nooit eigenlijk nee m’n vader en ik hebben altijd veel samen gewerkt, bij m’n vader zijn hart ligt bij het slopen sloopwerk dus ik hoef niet bang te zijn dat ik geen aandacht van hem heb, want die krijg ik altijd wel dus die dat gaat wel goed en dat is altijd gewoon, hij is juist heel erg ondersteunend en als ik problemen heb dan kan ik daar terecht nou inmiddels hebben we het natuurlijk 100% overgenomen dus die dat gaat ook gewoon heel goed, hij bemoeid zich daar dan ook niet mee dat hij heel erg, hoe zeg je dat, dat hij dominant is ofzo dat kennen wij hier eigenlijk niet. Je ziet wel, ik zie t wel om me heen bij familiebedrijven dat daar de oude generatie heel dominerend nog aanwezig is maar dat is bij ons mijn ouders kunnen dat redelijk goed los laten.

Cor
Ja, maar hoe is dat dan gegaan want ik kan me voorstellen, iemand die naar deze podcast luistert die denkt van ja in een keer het was Bert Weever en in een keer zijn daar is Bart daar op de sloop dat gaat niet over 1 nacht ijs. Dat gaat niet in een keer, hoe, hebben jullie dat heel veel besproken hebben jullie daar een externe adviseur bij gehad die jullie er helemaal doorheen heeft geloodst. Of want je verteld het alsof het heel makkelijk is, en dat is dus misschien ook. Maar in de ogen van anderen die zullen misschien denken van ja, zon overdracht dat doen je toch maar niet maar zo

Bart Weever
We hebben allerlei natuurlijk wel verschillende adviseurs gehad die maar met name het belastingtechnische advies dat was wel belangrijk in de overname, dat is eigenlijk het enige waar ik van zeg van nou ja dat hadden we echt nodig want anders komt dat natuurlijk niet goed met zon overname dus. Mijn vader was al heel vroeg dat aan t voorbereiden dus die dat is uiteindelijk ook heel soepel gegaan en we hopen dat ook volgend jaar gewoon allemaal af te wikkelen dat we los van dat je formeel eigenaar bent ook financieel nog een keer eigenaar bent dus dat willen Jelle en ik naar toe.

En voor de rest tuurlijk zijn er wel mensen geweest die advies hebben proberen te geven maar uiteindelijk ja je moet je eigen weg kiezen waar je je goed bij voelt en dan gaat dat dan moet dat ook vanzelf gaan. En wat je bij je klanten ziet das althans dat merken wij altijd natuurlijk he we zien natuurlijk wel om ons heen weer dat familiebedrijven waar geen opvolging is, ja je ziet dat een ondernemer daarmee worstelt en met andere mensen die over het algemeen zie je juist klanten van ons vinden het juist heel positief he die zien Jelle die zien mij rondlopen.

Die zien natuurlijk onze zusjes ook nog in het bedrijf rondlopen word heel positief uitgelegd. En het is natuurlijk ook gewoon als je een bedrijf hebt dat dat op zon manier kan voortbestaan dus ik zeg ook altijd ik ben het aan het klaarmaken voor de vijfde generatie moet over te nemen zijn op het moment dat mijn kinderen dat zouden willen of die van Jelle of die van Suzanne of die Jose. Maakt niet uit wie maar in eerste instantie wel het liefst familie uiteraard want dat is ook het belangrijke onderscheidende punt van ons bedrijf

Cor
Ja maar goed aan de andere kant jou vader die zei tegen jullie van joh als het aan mij ligt nemen jullie het niet over en is nu hebben jullie heb jij daar een andere mening over? Zou jij wel graag willen dat job en sep uiteindelijk hier opvolger worden?

Bart Weever
Nah ik zal ze wel meegeven dat ze goed moeten realiseren dat het moet wel bij je passen, kijk het is natuurlijk wel bepaalde mate van stress altijd bij. Kijk wij hebben natuurlijk goeie tijden gekend in m’n ouders z’n tijd maar ook wel in mijn tijd en ook wel nu nog iedere dag. Maar als je er niet van kan slapen moet je het gewoon natuurlijk niet doen. Het is als je uiteindelijk iemand het wil laten overnemen dan moet het ook wel uit iemand zelf komen want als er iets dwingends achter zit dat gaat gewoon niet werken.

Dus en ja ik probeer m’n kinderen zo op te voeden dat ze gewoon wel hun eigen weg kiezen maar dat ze ook realiseren dat ze gewoon wel wat moeten gaan doen bijvoorbeeld. Het is ook niet zo dat wij zeggen we verkopen het bedrijf en dan kunnen die kinderen maar hun gaan erna dus ik vind het wel belangrijk dat die, ze hoeven van mij niet zozeer actief te zijn maar dat ze gewoon wel lekker hun eigen ding doen dat ze op hun eigen gevoel actief zijn en lekker bezig zijn laat ik ze gewoon wel vrij in

Cor
Ja

Bart Weever
En ze mogen zelf keus maken en als hun het willen overnemen prima en als ze het niet willen is het ook prima, dan staat het alsnog steeds klaar dat het bedrijf is over te nemen ook door derden dat kan natuurlijk net zo goed.

Cor
Ja

Bart Weever
Dat maakt dan ook niet uit. Dus dan bouw je wel je bedrijf goed op dat het ook gewoon mogelijk is. Want op het moment dat het niet kan bijvoorbeeld he dat je als je dan bijvoorbeeld een boerenbedrijf hebt dan kun je in de situatie terecht komen dat het eigenlijk voor kinderen niet is over te nemen op welke manier dan ook omdat het gewoon veel te veel geld een een boerderij kan veel te duur zijn gezien de marges die er zijn, kijk dus dan moet je je ook afvragen of je dan met zon bedrijf wel verder moet en dan wil je al helemaal niet je kinderen die hoek in drukken, want dan ga je het probleem verplaatsen naar de volgende generatie en dat wil je niet doen.

Cor
Nee

Bart Weever
En zo probeer ik altijd toekomstgericht te ondernemen dus vandaar dat we ook zo breed actief zijn met alles wat wij als familie doen. En dat is ook gelijk weer een voordeel want je hebt natuurlijk broerbroer zuszus vader moeder ja we zijn allemaal lekker bezig en zo heb je in in ieder vlak heb je wel wat een mandje ergens open staan zeg maar waar je gewoon lekker mee verder kunt.

Cor
Word er dan als jullie wel een keer met de Kerst of zo bij elkaar zitten word er dan ook over zaken gesproken of zijn er dan even andere dingen die je?

Bart Weever
Nah thuis gaat t natuurlijk als je bij je ouders komt een op een wel natuurlijk regelmatig over maar met familie eigenlijk niet wat er gebeurt natuurlijk heel veel in de familie altijd dus dan genoeg om te bespreken dus dat hoeft niet over het werk te gaan. En mag wel maar hoeft niet en tis ja wat ik zeg tis bij ons wel al heel gauw al werk omdat je toch ja dat zei ik net al een keer het is een way of life dus je bent daarmee bezig het houdt je bezig en dat hangt allemaal wel een beetje aan mekaar maar tis niet zo dat het echt zon, dat wij een ongezellige familie hebben ofzo wat alleen maar over werk gaat dus das gelukkig.

Cor
Nee nou goed, we maken ook even een klein zij uitstapje naar de Oranjevereniging, want volgens mij ben je voorzitter van de IJsselmuiden Oranjevereniging?

Bart Weever
Ja

Cor
Waarom? Had je nog tijd over?

Bart Weever
Nou ja ik heb niet zozeer de ambitie om bestuurlijk actief te zijn, waar Jelle dat bijvoorbeeld wel meer heeft he dat is ook als je hem vraagt wat z’n hobby is dan vind hij besturen leuk dan vind hij lobbyen vind hij leuk, ik ben zelf ik zit iets anders in mekaar maar het is ik probeer altijd wel of althans dat vind ik belangrijk. Ik vind het belangrijk dat, dat is mijn mening dus wil het ook niemand anders opleggen, maar vind altijd ook daarin mooi om te zien als mensen maatschappelijk actief zijn.

Kijk je hebt natuurlijk je eigen dingen maar je moet ook altijd aan andere mensen denken dus dan ja ik zeg ook altijd als iemand, als iedereen wat vrijwilligers werk doet dan hebben wij het mooi een beetje minder problemen in Nederland omdat gewoon heel veel dingen dan gewoon door het dorp of door de stad of door in ieder geval door de mensen word opgelost en ik probeer mijn rol dar in die zin in te vullen dat ik bij de oranje vereniging actief ben. Ik ben ooit begonnen, onze hele familie is er ook altijd in het verleden actief geweest dus dat was natuurlijk,

Uitgenodigd

je word er dan een keer voor uitgenodigd en dan ga je daarop in en uiteindelijk had ik wel gedacht van nou ja ik moet wel zien dat ik voorzitter word anders dan moet ik wel dan kan ik ook niet helemaal mijn geluk eruit halen zeg maar omdat je dan jah dan ga ik ook heel achter iemand anders aan of ik t daar altijd mee eens ben vraag ik me dan af en denk ik kan ik t beter maar zelf d’r voorop lopen dus ik was.

Uiteindelijk blij dat ik voorzitter mocht worden en dan kan ik daar gewoon ook ja samen met die mensen daar gewoon mooie dingen neerzetten en we doen natuurlijk heel veel mooie dingen met die Oranjevereniging, want we zijn bijvoorbeeld de derde als het over de lengte van de vrijmarkt gaat dan staan we in de top 5 van Nederland qua lengte dus dat is hier best wel een centrale dingetje in IJsselmuiden, maar goed we hebben gewoon als je in de omgeving kijkt de een van de meest actieve Oranjeverenigingen we hebben meer dan 100 vrijwilligers hebben we hier die altijd erbij zijn.

Dus ja dat is ook iets dat is heel succesvol en dat moeten we vooral ook zien dat we dat ook zo houden en dat vind men in IJsselmuiden ook wel belangrijk dat merk je wel. We hebben iets van 12 13 honderd leden ofzo en dat gaat dus ja heel veel mensen als je die spreekt die hebben allemaal wel een link met die Oranjevereniging dus die ja die is wel heel belangrijk hier dat ja die houden we een beetje in stand.

Cor
Ja ja, nou weer even terug naar je bedrijf, hoe zou je jezelf als ondernemer of als werkgever, hoe zou je jezelf typeren?

Bart Weever
Nou ik ben altijd wel een doener dat sowieso, tis t hoort natuurlijk wel bij het ondernemen denk ik. Ja wat ik zei op school vond ik mezelf niet echt zon ondernemer ofzo, ik bedoel ik heb wel het gevoel dat ik ook daar weer dat je er steeds beter in word en dat je uiteindelijk ik vind het belangrijk dat ik het gevoel ermee heb dat ik het op de een of andere manier beheers ofzo dus met nieuwe dingen die je gaat ondernemen. We zijn natuurlijk in tijden begonnen in mijn tijd dat was 2007 2008 dat ik een beetje begon dat was natuurlijk de begin van de crisis ja en d’r zijn op een gegeven moment natuurlijk een keertje uitgelopen de afgelopen 4 5 jaar waar we eigenlijk, in mijn perceptie de laatste 2 a 3 jaar echt merken dat dat verandert.

Ik heb echt t gevoel van dat de eerste ongeveer zeg maar s 10 jaar echt altijd wel heel erg mijn best heb moeten doen om alles wat je wil bereiken omdat überhaupt voor mekaar te krijgen natuurlijk wat groei doorgemaakt. Maar toch altijd maar weer werk ophalen dat was altijd best lastig puur omdat het er gewoon niet was, we zitten in een hele competitieve markt uiteindelijk wel. En ja we merken nu de laatste 4 jaar dat het eigenlijk veel beter gaat en dat het ook gewoon dus dan merk je dat je de tijd wat meer mee hebt, dan je meer ruimte krijgt om jezelf te ontplooien en dan gaat de leercurve die jezelf doormaakt zowel los van het ondernemerschap ook het financiële gedeelte wat erbij komt kijken de investeringen die je moet doen.

Zware investeringen

We zijn altijd toch onderhavig aan zware investeringen dus weer nieuwe machines uitrusting stukken mensen die je moet inhuren om het allemaal te organiseren en te regelen. Ja en dan dan ligt toch dat verschil tussen winst en verlies maken heel dicht bij elkaar dus dan moet je gewoon heel goed opletten dus we zijn altijd ook types die bescheiden zijn om dat altijd toch wel eerst kijken jongens gaat het wel goed en gaan we dan zorgen dat we die volgende stap maken.

Wij ook, ja en maar wij vinden dat het tenminste ik vind dat altijd in onze branche moet je heel voorzichtig zijn omdat je maar zo aan de verkeerde kant van de streep zit en dan krijg je het financieel moeilijk. Ja en dat is gewoon dat hebben we ook wel meegemaakt maar dat is gewoon niet prettig in het ondernemerschap want je wil uiteindelijk financieel daar ook gewoon je vrijheid kunnen hebben om nieuwe dingen te ontplooien.

Maargoed ja dus uiteindelijk nu gaat het dus hartstikke goed vind het hartstikke leuk het gaat mij ook het gaat gewoon vanzelf je zoekt de kansen die die neem je waar ze zijn, daarnaast ben je aan t kijken waar je verbredingen waar je toekomst je kansen liggen en waar je mogelijk naar toe wilt en voor mij ik ben op dit moment heel erg bezig om de komende 10 jaar voor mezelf uit te stippelen en daar staan we nu een beetje aan t begin dus natuurlijk 36 ik vind dat je voor je 50ste dat gedaan moet hebben, nou ja dan moet het wel staan dus nou ja en dat vind ik heel leuk maar dat is tuurlijk ook de toekomst nieuwe dingen en toch ja want anders hou ik die uitdaging niet t moet niet elke dag hetzelfde zijn dus.

Cor
Oké, maar als er binnen het bedrijf een vraag gesteld word waar moeten ze sowieso jou, wanneer bellen ze jou omdat jij daar het beste in bent.

Bart Weever
Nou punt 1 als er wat gesloopt moet worden natuurlijk dat is voor de hand liggend, anders moet je Jelle bellen als er wat gebouwd moet worden. Ja waar ik goed in ben

Cor
Ik bedoel even binnen het bedrijf bijvoorbeeld he dus, wat is vooral, wat is jou vooral jou toegevoegde waarde als eigenaar als DGA.

Bart Weever
Nah wat ik doe is de ik probeer altijd m’n mensen gewoon toch wel zelfstandig te laten werken, ik moet, dat krijg althans wel terug dat ik wel op moet letten dat ik niet soms altijd mijn niveau ook met de andere mensen doorleg dat ik daar hetzelfde verwachtingspatroon van krijg. Maar ik probeer wel altijd iedereen op z’n eigen stukje gewoon laat maar gaan en zichzelf ontwikkelen, als je wat te vragen hebt dan kom vooral op dat moment even bij me , en dat zie je ook gewoon gebeuren. Dat kan een uitvoerder zijn of een werkleider zijn of een calculator die t wil spiegelen.

Ik probeer juist die ondersteunende factor te zijn om juist die jongens het zelfvertrouwen te geven wat ze nodig hebben om te functioneren in de dagelijkse beslommeringen die ze los van elkaar moeten organiseren en regelen. En niet zozeer ik ga ze niet vertellen wat ze moeten doen maar ze krijgen van mij een bevestiging en het vertrouwen van mij om die vrijheid en uiteindelijk dan gewoon goed te kunnen functioneren. Ik hoop dat ik denk dat ik dat goed doe, en dat kan natuurlijk iedere keer beter misschien maar ik probeer wel op die manier zo mijn jongens de zelf zichzelf te laten ontwikkelen en zelf aan de gang zijn en zelf nadenken in plaats van dat ik dat voor ze doe.

Cor
Oké dus dat is echt wat jij ook belangrijk vind, als hier een werknemer komt dat hij zelfstandig is, dat hij eigenlijk zijn vak al beheerst of?

Bart Weever
Nou ik vind het ook mooi om te zien als mensen, we hadden het er net over dat hier Jeroen even aan de deur kwam is tuurlijk zo’n, hier komt hij net binnen he heel bescheiden tis mooi als ik ik vind dat oprecht mooi om zien als mensen daar in kunnen groeien dat ze zelfvertrouwen krijgen, dat daar echt een kerel op komt te staan zeg maar nog meer als hij dat misschien nu al wel is, maar en dat ze daar ook gewoon ja echt groeien en dat ze uiteindelijk ook in ons bedrijf stappen kunnen maken als ze dat willen als ze ambitie hebben dan kunnen ze bij ons natuurlijk ook altijd weer verder op en dat is ja die vrijheid krijgen ze. En ik vind dat mooi om dat te zien.

Cor
Ja. he welke muur ben jij voor jezelf al tegenaan gelopen als ondernemer, of welke muren, wat zijn echt irritatie momenten of grenzen voor je?

Bart Weever
Nah waar ik tegenaan loop is dat als je mijn ambitieniveau wegzet tegen bijvoorbeeld wat iets kost om dat te bereiken dan merk ik dat ik soms wel wat meer tussenstappen moet nemen om uiteindelijk die ambitie in te kunnen vullen en ik wil daar gewoon al vaak wel te hard mee en dan kom je er dus achter dat hetgeen dat je wil niet realistisch is en dan loop je natuurlijk tegen de wereld aan dat het allemaal of gefinancierd moet worden of ja het geld moet ergens weg komen en dan is dat er misschien soms wel niet of juist wel en gaan we nou dan wel doen want nou ja. dus met name het verschil tussen ambitie hebben en financieel slash ambitie dat is wel een muur waar ik tegen op loop want je wil gewoon hard

want ik het wel in de gaten dat de laatste 5 jaar die gingen of ik zeg wel eens, de eerste tot mijn 16e voor mijn gevoel heeft dat heel lang geduurd, en vanaf m’n 16e tot waar we nu zijn ja dan is dat maar zo voorbij, voor mijn gevoel is dat voorbij gevlogen en zo denk ik ook na over tot ik een jaar of 50 misschien een keer 60 ben, ik hoop dat ik het mag worden. Maar dan heb ik het idee dan moet ik gas geven en dan wil ik harder als dat ik kan dus ja en daar loop ik nu een beetje tegenaan.

Cor
Ja maar slopen las ik op jullie website is wel een heel erg dienstverlenende bedrijf

Bart Weever
Ja

Cor
Altijd in dienst van de klant in hoeverre kun jij jou idee over circulariteit of over duurzaamheid, in hoeverre kun jij dat met je klant bespreken zodat hij een eind met jou meegaat?

Bart Weever
Nou ja gek genoeg in de circulaire wereld bij onze klanten, wat wij natuurlijk nu gewoon nog altijd merken het gaat uiteindelijk circulariteit is natuurlijk in de basis prima maar goed het mag niet meer kosten dus dat vind de klant toch altijd nog lastig, bij gemeentes werkt dat wel wat anders maar ja dan zit je in bestekken waar je voor je plannen of je dingen punten krijgt maar dat is toch altijd heel willekeurig, dat kun je ook niet controleren dus ik zeg altijd joh doe maar gewoon over de prijs want dan kunnen we in ieder geval een tastbaar iets zeg maar dus op zich ben ik daar altijd wel een voorstander van.

Circulariteit bij onze klanten, zeg maar 5 jaar geleden was dat echt nog een USP dan kon je je onderscheiden tegenwoordig moet dat gewoon standaard er wel zijn. Als jij nu niet weet wat circulariteit is of wat dat behelst en waarom dat er is he, het gaat natuurlijk over de toekomst waar we uiteindelijk geen grondstof meer willen gebruiken of geen maagdelijke grondstoffen eigenlijk, je wil gewoon alles hergebruiken en als je dat spelletje goed snapt dan kun je als ondernemer daar ook mee bezig zijn en uiteindelijk ook in je bedrijf gaat dan ook meer nog zo werken dus tis.

Klein begonnen

En dat dat is bij ons ook gewoon heel klein begonnen, dat is gewoon van in plaats van je kunt iets in de container gooien en dan ben je misschien heel weinig geld kwijt maar je kunt ook de moeite nemen om het bijvoorbeeld wel en keer op marktplaats te zetten en het voor niks weg te geven want dan heb je in ieder geval geen afval bijvoorbeeld dus het zijn hele kleine dingen. En dat is ook weer als heel veel mensen dat doen dan krijg je dus die berg afval die slinkt dan gewoon want ja je kunt op dat vind ik heel snel invloed op uitoefenen, en daarnaast wat je nu de het omslagpunt wat er is is dat men t nu ook accepteert om gebruikte materialen te gebruiken.

Dus je ziet bijvoorbeeld als je, dat er, als je als bouw bedrijf nieuwe bouwmaterialen koopt neem bijvoorbeeld als voorbeeld wat houten balken bijvoorbeeld dan vinden ze het nu juist heel belangrijk dat er van de 10 balken die je koopt dat er 1 gebruikte balk tussen zit wel te verstaan moeten ze voldoen aan dezelfde eisen als de nieuwe, dus daar moet je wel wat energie in stoppen, maar in ieder geval en vroeger was dat echt een no go dat is gewoon dat kon niet en tegenwoordig zie je gewoon dat men dat in de bouw dat ook accepteert of waar ze juist voorkeur aan geven.

Kansen

Dus dat geeft ook bij het slopersbedrijf, maar ook bij afval verwerkende bedrijven geeft dat op dit moment wel kansen waar wij van denken dat er in de toekomst ook wel weer echt die circulaire economie ontstaat, ik vind het ook dat circulaire economie moet losstaan van de slopersbranche of van de afvalbranche want het is natuurlijk het woord zegt het al moet een economie zijn, het moet er juist tussen in kunnen staan, het moet op zich zelf kunnen opereren en dan moet er ook geld zijn om dat te betalen, en je ziet nu gebeuren dus he want als je een nieuwe balk koopt en je kunt voor die gebruikte hetzelfde geld krijgen,

nee dan ligt daar natuurlijk wel een kans dan zit daar ook wat tussen, want die balk komt ongeveer voor niks bij ons van de sloop af en die gaat voor, op dit moment is hout heel duur, voor de hoofdprijs de deur uit. Dus dan zit er ook wel geld en budget om die balk uiteindelijk toch weer zo schoon en te ont ijzeren en van alles mee te doen om die weer die kwaliteit te geven van nieuw en dat is ook wat men wil en wat ook de generatie na mij straks heel normaal vind dat dat gebeurt en dat je dat niet meer zo weggooit en in een shredder drukt en dat dan maar weg is ofzo.

Cor
En denk je dat het dan eigenlijk altijd wel financieel gedreven is in plaats van moreel gedreven?

Bart Weever
Nou er zijn heel veel, kijk je hebt altijd de early adapters altijd en ook de mensen die daar in vooruit lopen en die pretenderen natuurlijk een ander verhaal, die hebben het altijd over meer samenwerken en noemt het allemaal maar op, want doordat je samenwerkt dan haal je dat stukje economie eigenlijk daartussen weg he want dan ga je zeggen tegen partijen nou je moet het belang gelijk maken, ga je samenwerken en dan lukt dat wel.

En in het begin moet je ook wel op die manier werken anders dan word m dat niet, maar je moet op een gegeven moment wel in een fase komen dat het ook professioneel word want uiteindelijk als je een circulaire economie wil laten werken dat gaat ook over massa dat gaat over hoeveelheid je moet wel, als je zegt ik ga die balk leveren ja die lever ik vandaag maar die lever ik volgende week ook, en die week daarop ook nog. En niet nu een keer en dan niet weer want dan is vraag en aanbod niet met mekaar in balans natuurlijk, dus je moet wel, daar moet wel wat gebeuren dus dat is nu aan de gang en dan krijg je dat ook wel voor mekaar.

Maar niet op die manier van, ik vond t altijd een beetje wensdenken maar dat is met alle nieuwe dingen soms een beetje zo maar ook daar moet je natuurlijk als bedrijf aan bijdragen om bij nieuwe projecten om daar toch die ondersteuning te geven, dan wel met sponsoring of in ieder geval zeggen van nou wel helpen gewoon om dat mogelijk te maken, want anders komt die tweede stap nooit.

Cor
Ja, maar ik kan me voorstellen dat je bijvoorbeeld, dat je met Jelle daar wel eens een gesprek hebt van oké Jelle kun jij geen bouwprojecten aannemen waar je door mij gesloopte goed zou kunnen inzetten? Want daar zie ik wel heel veel mogelijkheden tot

Bart Weever
Nee maar wij hebben samen al lang ontdekt dat natuurlijk de huidige manier van bouwen dat dat niet de meest duurzame manier is om te bouwen, wel energetisch en noem het allemaal maar op en materiaalprestatie dat gaat op zich ook nog wel goed, maar in de basis zit een gebouw niet goed in mekaar want je kun het niet meer uit mekaar halen en daar zit de hele crux van circulariteit dus daar hebben wij natuurlijk in het verleden al heel veel discussie over gehad in de zin van het is natuurlijk voor mij heel makkelijk om te zeggen dat dat Jelle een gebouw niet goed in mekaar zet maar er is wel een reden dat Jelle hem op die manier in mekaar zet, want er gaat natuurlijk een stukje aan vooraf,

Architect

er is een architect bij er is een klant bij een rekensom bij en noem het allemaal maar op. En die die bouw wereld is natuurlijk een van de grootste sectoren in Nederland dus dat is ook heel lastig om die om te draaien richting een remontabel of een demontabel gebouw, dat is niet zo makkelijk want je hebt natuurlijk wel bestaande regelgeving waar je aan moet voldoen, ja dat dat zet nog wel dat is niet eenvoudig. En d’r zijn heel veel mensen mee bezig om het anders te maken, gaat een stukje eigenaarschap van grondstoffen he.

Als je als een opdrachtgever een pand maakt en vervolgens wie is dan de eigenaar van die grondstoffen dat kun je je af gaan vragen en daar kun je hele vergaande discussies over voeren, want uiteindelijk is in z’n algemeenheid zijn de mensen die d’r verstand van hebben van mening dat die grondstof komt bij leverancier 1 weg en die moet eigenlijk in dat hele rondje eigenaar blijven van die grondstof om te zorgen dat die weet waar die is, wat ermee gebeurt en vervolgens ook weer hergebruiken in zijn proces dat is het meest ideale plaatje.

Cor
Ja

Bart Weever
Maar goed, als je weer een demontabel gebouw maakt van duizend stukjes en die word een keer gedemonteerd en verkocht dan is maar zo die duizend stukjes op duizend verschillende plekken dus ja dat is natuurlijk al heel lastig om dat bij te houden. Er zijn verschillende initiatieven voor om dat te doen, en je merkt dat dat nu ook borrelt en dat er heel veel aan de hand is, dat men d’r echt wel actief mee bezig is,

maar ze moeten in de bouw bijvoorbeeld eerst nog van twee d moeten ze de stap naar drie d nog maken nou ja en dat is al in de bouwsector best wel een ding er gebeurt op heel veel plekken nu wel heel goed, maar als je dan ook nog naar een circulair gebouw toe moet, ja dat is eigenlijk een stap daarna of dat moet nu gelijktijdig maar dat kost gewoon veel tijd. En dan komen daar slopers daar nog weer achteraan om daar ook wat van te vinden.

Cor
Ja ja ja maar uiteindelijk ontmantel je dan natuurlijk je sloop bedrijf naar een demontabel bedrijf zeg maar

Bart Weever
Ja op de hele lange termijn zal t wel zo zijn, nou ik denk het wel uiteindelijk dat klopt dat zal wel het meest ideale mooie plaatje zijn. Maar je hebt natuurlijk ook nog gevormde grondstoffen met t werk zoals beton en puin en noem het allemaal maar op dus dat machine werk blijft er toch altijd wel bij denk ik en op het moment dat wij, ik denk ook als het de slopers of dat nou echt demontage bedrijven worden dat vraag ik me af, wel deels want op het moment dat het nog echt demontabel is daar heb je ook weer vak bedrijven voor die uiteindelijk

want bouwbedrijven zelf die kunnen natuurlijk iets uit mekaar draaien en in mekaar zetten dus die, ik ben benieuwd hoe als dat gaat in de toekomst of dat het nou bouwbedrijven zijn die het echt uit mekaar gaan halen en in mekaar gaan zetten, het voordeel is als je iets zelf uit elkaar haalt is het ook makkelijker om het zelf in mekaar te zetten of in ieder geval binnen een organisatie houden. En als je dat derden laat doen of slopersbedrijf dus ja dat is dat vind ik nog een beetje tis wel makkelijk om dat te zeggen iedereen zegt t ook maar ik vraag me dat af of dat helemaal zo gaat in de toekomst. Maar moeten we zien.

Cor
Ja misschien moet je zo af en toe toch eens even kijken hoe een Job en Sep als die met lego spelen, dat het ook dat het daar misschien wel een beetje op lijkt he. Als lego in elkaar zetten en als lego weer uit elkaar halen.

Bart Weever
Ja ze spelen nog met mijn lego van vroeger dus dat, circulair product wat dat betreft.

Cor
Ja ja waar sta je over 3 jaar?

Bart Weever
Waar sta ik over 3 jaar? Sowieso aan het voetbalveld bij een van m’n kinderen denk ik om mee te beginnen denk t wel want dan zijn ze ouder gaan sporten. Nou dan ben ik ik ben op de achtergrond met m’n huis bezig dan heb ik die natuurlijk inmiddels wel een keer afgerond, ben d’r nu bijna klaar mee. En als ondernemer dan denk ik dat wij ons dienstenpakket nog weer wat uitgebreid hebben, ik heb de ambitie om wat op, in ieder geval we hebben nu allemaal dienstverlenende bedrijven, om ook toch wel een handelend bedrijf te gaan maken waar we echt wat maken en verhandelen dus meer die kant op

Cor
En waar moet ik dan aan denken?

Bart Weever
Nou dat is gewoon dat kan echt van alles zijn, ik heb ik heb iets met hout dus ik ben aan het kijken van nou welke rol en in welke hoek als wij moeten gaan zitten, Maar in de cir als we hadden t net over circulaire economie dus ik denk wel dat daar kansen liggen die ik ken natuurlijk de afval wereld goed, dus en zo doende kan ik ook die koppeling met hout dan wel maken en daar kan ik natuurlijk dan wel wat mee gaan ondernemen. Dus kan houthandel zijn in combinatie met gebruikt hout, heb ik natuurlijk net even kort wat voorbeelden van gegeven maar dat kan ook gewoon gebruikt hout toch weer opwaarderen dat het weer gebruikt kan worden als nieuw of als misschien iets andere toepassing.

Ik wil altijd wel graag, vind het ook mooi en dat is ook weer iets maatschappelijk maar om die mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt daar wat aan te koppelen. Niet zozeer vanuit economisch vlak maar wel vanuit maatschappelijk vlak, dat t economisch wat voordelen biedt dat zal maar, ik denk dat daar ook heel veel energie in moet om die mensen te begeleiden maar om uiteindelijk ook daar samen wat mee te doen, in beginsel ja je probeert toch altijd die mensen weer arbeidsklaar te maken want er zijn d’r best wel veel van die aan de kant staan die als je een kans geeft dan zie je toch vaak dat het nog wel weer mensen zijn die wel weer opkrabbelen en toch wel weer aan de gang gaan.

Circulair

Nah dat wil ik graag in ieder geval dus het inclusieve combineren met het circulaire zeg maar dat zou natuurlijk een mooie gedachte altijd en dan op gebied van hout wil wat mee gaan doen en daarnaast willen we gewoon onze bestaande bedrijven natuurlijk gewoon. Dat vind ik dat moet altijd wel de basis blijven dus daar moet je altijd zuinig op zijn willen we natuurlijk nog wel laten groeien en we hadden het er net al even naast dit gesprek over van wat ga je dan doen. Ja we willen gewoon wel groeien maar dan ook het liefst nog wel wat in de breedte dat we toch op ander vlak wat kunnen gaan doen dat kan op gebied van grondwerk zijn dat kan op gebied van infra zijn.

Dus we maken t wat breder om toch ook in de regio nog wat meer actief te zijn want dat is dat ligt bijna voor het oprapen op het moment die handel en dat is een kwestie van goed organiseren die kunnen we en dat is ook gewoon een groei die we redelijk vlot kunnen realiseren dus dat is voor de korte termijn op de lange termijn maken we de bedrijven dus gewoon uiteindelijk nog technischer en dat is natuurlijk gewoon belangrijk technisch inhoudelijk kennis hebben in het bedrijf die een ander niet heeft misschien omdat we ook zo breed zijn he dus dat.

Cor
Enne over vijf jaar alleen nog maar elektrische kranen of moeten jullie wel de diesel blijven grommen?

Bart
Nee t mag van mij elektrisch worden.

Cor
Hebben jullie al wat dingen elektrisch?

Bart Weever
Nee op dit moment in de bouwsector is dat nog best wel heel innovatief, we hebben wel elektrische machines die die voor ons aan het werk zijn. We hebben ze zelf niet maar we gebruiken ze wel regelmatig die dat zijn robots die op bijvoorbeeld op hoogte toch wel zwaar werk doen, het zijn dan wat lichtere machines die nou ja toch wel zware dingen kunnen doen, wat dus voor je merkt ook dat die jongens dat dat ouderwetse zware sloopwerk dat verandert daar ook wel dus je moet dan toch zien dat je met machines gaat werken,

dus in het kleine zie je het nu wel gebeuren dat het kan maar op het grote is het gewoon de energievraag te groot om ja echt elektrisch gaan werken als je de kraan op het elektriciteitsnet aansluit dan gaan de lampen verder op knipperen denk ik, dus dat kan nog niet echt dus hoe we dat dan moeten gaan doen en om dan een aggregaat naast die kraan neer te zetten om elektrisch te maken dat is ook niet helemaal de oplossing.

Waterstof

Want waterstof natuurlijk dat is wel een ding waar wij denken dat wel een toekomst ligt en dat is natuurlijk gewoon een goeie energiedrager die ook op een machine kun je die gewoon opslaan in een tank dus dan heb je geen draad aan de kraan, want ja machines rijden rond en die draaien en als je dan een kabel eraan hebt zitten dat is natuurlijk niet echt praktisch dus we moeten op die manier iets gaan vinden dat werkt een accu dat is ook gewoon allemaal te lomp en te groot en dat werkt ook niet.

Cor
Nou ik wou eigenlijk afsluiten met een, met een tip want je bent inmiddels ervaringsdeskundige als ondernemer maar ook in een familiebedrijf en ik vind dat dat hier eigenlijk wel redelijk soepel loopt, tenminste aan de buitenkant he en de gesprekken die ik met jou en Jelle heb. Wat voor een tip zou jij aan andere medeondernemers geven die in een zelfde situatie zitten als jou.

Bart
Nou dat is ook wel weer een goeie vraag he ik heb natuurlijk expres ook niet voorbereid natuurlijk. Wat is een goeie tip, ja ik denk dat je gewoon je eigen gevoel moet volgen en je moet wel naar anderen luisteren dat is natuurlijk heel belangrijk, maar voorop moet wel staan, hoe je eigen gevoel waar voel je je goed bij, met name dat laatste dat is heel belangrijk anders kun je nooit goed functioneren, dus als je je goed voelt en t voelt goed wat je doet, nou ga dan ook daar vooral mee door en niet met andere dingen.

Cor
Dank je wel Bart Weever voor dit gesprek.

Bart Weever
Alsjeblieft

Podcast-voor-DGAs-21-Cor-Spronk-in-gesprek-met-Bart-Weever-1

Cor Spronk

Over de auteur

Cor Spronk is een doorgewinterde ondernemer. Een gedreven verhalenverteller uit het oosten van het land. Nuchter en eigengereid. Integer en hij wil er zijn voor een ander.

Cor is informeel in de omgang en houd van korte lijnen. Hij is helder in zijn communicatie en bied graag een luisterend oor naar ondernemers en dan het liefst naar DGA’s / ondernemers.

Cor Spronk

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>