Podcast voor DGA’s #22 met William van der Kolk van WILLIAM’S FASHION FOR MEN – mannenmode ondernemer, christelijke boef, coachbare leider en coach

Podcast voor DGA's #22 Cor Spronk in gesprek met William van der Kolk

Vandaag ben ik in gesprek met William van der Kolk, 46 jaar en ruim 15 jaar ondernemer met twee mannenmodezaken in Dronten en Kampen. Naast zijn twee kinderen, tennis en fitness als sport, Jezus als idool, is zijn bedrijf en zijn werknemers zijn grote passie. William: “Ik vind niks mooier dan een man in een mooi pak gekleed, of een leuke set te verkopen of een mooie winterjas, een bakje koffie erbij en een kop thee in mijn geval en leuk te kletsen. Dat vind ik het allermooiste wat er is!”

Mannenmode ondernemer

Ruim 15 jaar geleden begon William met de winkel in Dronten. Hij had toen al veel ervaring opgedaan als verkoper en vertegenwoordiger. Het spannendste vond hij het begin alhoewel hij wist dat hij zou slagen. William: “Wat misschien het meest spannend was: krijg ik een financiering bij de bank. Gaat iemand met mij mee, zien ze mijn potentie. Dat vond ik het spannendst. Maar uiteindelijk de winkel starten, ik had al zoveel ervaring opgedaan, dat zag ik helemaal zitten.”

Christelijke boef

Niks menselijke is William vreemd. Hij ging jaren met zijn vrouw door een moeilijke tijd wat uiteindelijk toch resulteerde in een scheiding. William praat er open over en wil hiermee ook een voorbeeld zijn voor andere mannelijke ondernemers die wellicht door een vergelijkbare situatie heen gaan. Het heeft hem gevormd en door die moeilijke tijd is hij meer op God gaan vertrouwen. William: “Tijdens mijn scheiding ben ik op een gegeven moment op mijn knieën gegaan en heb ik gezegd van: hier ben ik, ik weet niet meer hoe ik het moet doen. En vanaf dat moment heb ik gevoeld dat Hij er was voor me, en dat het steeds weer beter gaat.”

Naast de periode van de scheiding waarbij het ondernemen nog wel eens naar de achtergrond ging kwam ook de periode van de coronamaatregelen als een ongenode gast. William: “Dit vind ik een ontzettend zwaar dilemma, zo heb ik dat gevoeld. Zeker de laatste keer ben ik, mag je weten, op afspraak open geweest voor een aantal mensen. Ja, je mag ook best wel voor jezelf opkomen toch? Voor je bedrijf, waar je het voor doet en ja, dat wil niet zeggen dat ik niks doe.”

Tip aan andere DGA’s

William besluit de podcast met een tip voor andere ondernemers: “Wat mij enorm geholpen heeft is enorm met jezelf aan de slag te gaan met coaching en zo kun je vrije tijd creëren.” Zo heeft William zich ontpopt tot een zeer coachbare leider in zijn eigen bedrijf en omgeving. Op den duur zou hij dan ook graag zelf meer coach zijn voor anderen, alhoewel hij een carrière in de politiek ook nog noemde tijdens de podcast…..

Luister naar de podcast of lees hieronder het gehele interview.

https://soundcloud.com/podcastvoordga/in-gesprek-met-william-van-der-kolk/s-iDriVwQOvZP?si=69e5e49ea0404a9a9748d8deb2a0f59b&utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing

Meer over William van de Kolk vind je op:
https://www.linkedin.com/in/william-van-der-kolk-bb7b2512/
https://www.facebook.com/WilliamsDronten/
https://www.williamsfashionformen.nl/

Verder praten?

Wil je eens verder praten met een ervaringsdeskundige in het ondernemersvak? Iemand waarmee je kunt sparren, bijvoorbeeld als je je eenzaam voelt of eens duidelijke doelen wilt gaan stellen? Of om je doelen mee te delen, zodat je een stok achter de deur hebt om ze te halen? Lees hier dan een onze informatie op de DGA Mentorpagina en maak daarna een afspraak via de contactpagina. Je kunt ook bellen op 06-53321934. Dan maken we snel een afspraak. Tot snel.

Programma voor jou

Om jou als ondernemer ook te kunnen helpen hebben we diverse programma’s samengesteld waaruit je kunt kiezen. Deze kun je vinden op onze aanbiedingspagina.

Kennismaken?

Wil je een afspraak maken om eens vrijblijvend verder te praten? Plan dan vandaag nog een telefonisch kennismakingsgesprek met ons in via ons handige tool op onze website. Klik dan hier

Bellen voor een afspraak maken mag natuurlijk ook altijd.
Bel dan naar 06-53321934. Dan zoeken we samen een geschikt moment in jouw en mijn agenda.

Ik kijk uit naar onze afspraak.

#podcast
#interview
#WilliamvanderKolk
#WilliamFashionForMen
#Dronten
#Kampen
#DGAmentor
#inspirator

Volledige tekst Podcast #22

Cor

U luistert naar de Podcast voor dga’s. In deze podcast ga ik, Cor Spronk, in gesprek met andere dga”s over hun successen maar ook over de moeilijke perioden. Ga zitten en laat je inspireren. Vandaag ben ik in gesprek met William van der Kolk. Het is 2 februari en we zitten hier ’s avonds in jouw mooie winkel. Dat is William Fashion For Men, dat weet ik, ik koop hier, nog niet de hele collectie, maar steeds meer en ik ken jou vanuit Musk, van het For Life ondernemersnetwerk. Daar komen we waarschijnlijk nog wel op terug. Ik weet dat je 46 jaar bent, 21 augustus 1975 ben jij geboren. Ben jij geboren in Dronten?

William

In het ziekenhuis in Zwolle, maar wel altijd in Dronten gewoond.

Cor

Oké, kijk eens aan. Je bent onlangs gescheiden, daar komen we ook misschien ook nog op terug. Je hebt een zoon en een dochter, ik wist de namen niet meer, je zei: Stijn?

William

Stijn en Sofie.

Cor

Stijn en Sofie. Hobby’s: hardlopen, skiën.

William

Tennis, fitness.

Cor

En heb je ook nog tijd om te werken? Heb je ook een favoriete voetbalclub?

William

Ajax.

Cor

Ajax. Dat is jammer, dan gaan we nu de podcast afsluiten … nee hoor. Naar wat voor muziek luister je graag?

William

Rock. Radiohead vind ik erg mooi, U2 vind ik mooi, Elbow luister ik de laatste tijd veel.

Cor

Elbow?

William

Zoek het maar eens op, erg leuk.

Cor

En in wat voor auto rijd je?

William

Een BMW. Een X3.

Cor

Lees je wel eens boeken?

William

Ik lees niet zoveel boeken, ik ben niet zo’n lezer.

Cor

En als je wel wat leest zou je dan een roman pakken, of een biografie?

William

Een thriller.

Cor

Oké. Tegen wie kijk je op?

William

Poe.

Cor

Of heb je een idool?

William

Ik denk wel dat mijn vader wel één van mijn voorbeelden is, maar wat echt een idool is, is Jezus.

Cor

Dat is zeker iets om tegenop te kijken zou ik bijna zeggen. Komen we misschien ook nog op terug. Uit wat voor nest kom je?

William

Ik kom uit een gezin van – ik heb een broer en een broertje en mijn ouders, alles woont hier nog in Dronten. Christelijk opgevoed, op de basisschool in Dronten gezeten, ben later in Harderwijk naar school geweest, ja, een warm gezin kan ik wel zeggen, met veel leuke jeugdherinneringen.

Cor

Wat deed je vader, je moeder?

William

Mijn moeder is altijd voor ons thuis geweest, wij hoefde maar thuis te komen en mijn moeder was thuis. Die deed het huishouden en die zorgde voor de kinderen, dat was toen nog een beetje zoals het was. En mijn vader die is schilder geweest, die is glaszetter geweest en later heel lang bedrijfsleider geweest bij SML hier in Dronten.

Cor

En waar ben je naar school geweest, hier in Dronten?

William

Aan Boord, hier in Dronten, later ben ik naar de LTS in Harderwijk gegaan, Over Veluwe.

Cor

LTS, je was technisch?

William

Ja, dat dachten ze, alleen achteraf ben ik blij dat ik het op MAVO niveau en theoretische vakken heb kunnen afronden en toen ben ik uiteindelijk naar de MDS gegaan. Want uiteindelijk had ik niet zoveel met de techniek zelf, maar meer met hoe iets vormgegeven was. Een auto vond ik wel leuk, maar onder de motorkap vond ik niet zo leuk, ik vond de vorm van een auto veel leuker en interessanter, dus altijd wel met design en zo bezig geweest.

Cor

Ja, ja. En MDS is dan middelbare detailschool. Dat is De Factor geweest?

William

Ja, dat is De Factor geweest.

Cor

En wat voor leerling was je? Was je heel braaf, of?

William

Nee, nee, ik was wel een doerak, ja. Ik ben een doener, ik ben niet echt een studiebol, dus ik moest het echt hebben van een stukje inzet maar ook wel dingen doen, dingen ondernemen. Ik ben niet iemand die niet continu in de boeken zat, of, nee.

Cor

En ben je een prater, of ben je een goede luisteraar?

William

Ik denk dat ik iets meer een prater ben dan een luisteraar, maar met de leeftijd begint het wel andersom te komen. Dat ik iets meer luisteraar wordt dan een prater.

Cor

En was je dan op school een gangmaker?

William

Nou, ik was misschien niet de allergrootste gangmaker, maar ik kwam er wel vlak achteraan.

Cor

Je kon goed meekomen, zeg maar.

William

Ja, precies.

Cor

Ja, leuk. En hoe oud was je toen je van school af kwam?

William

Jong, een jaar of 19, 20.

Cor

En toen ben je gelijk voor jezelf begonnen?

William

Nee, nee. Mijn allereerste baantje, naast mijn studie had ik natuurlijk diverse baantjes gehad. Mijn fulltime baan was bij De Nachtslaap, matrassen verkopen hier aan De Noord. En dat heb ik denk ik anderhalf, twee jaar gedaan en toen ben ik hier in dit pand terecht gekomen bij Van Gelder en toen heb ik ook nog bij Setpoint gewerkt, bij Piet Zoomers gewerkt. Een jaar nog in de vertegenwoordiging gezeten.

Cor

En Setpoint en Piet Zoomers dat was dan al mannenmode.

William

Ja, ja. En vertegenwoordiger geweest voor kostuums van het merk Peter van Holland. Dat was onderdeel van Frans Molenaar, Van Gils, Peter van Holland, Jaguar, dat zat allemaal in één groep. Maar dat bedrijf viel om en toen was er een klant van mij uit Kampen, De Graaf die zei: “Je kan wel bij mij komen, ik zoek iemand die mijn winkel helemaal reilt en zeilt, dan kan ik een stap naar achteren doen.” En dat heb ik drieënhalf jaar gedaan. En toen kwam de mogelijkheid, Van Gelder die stopte, om het over te nemen.

Cor

En als ik het goed gelezen heb, dan is de winkel waar je toen drieënhalf jaar heb gewerkt, daar heb je nu de tweede vestiging geopend vier jaar geleden.

William

In 2018, ja, dat klopt. In hetzelfde pand ja. Dus ik heb waar ik eigenlijk mijn grootste roots heb liggen, bij Van Gelder heb ik ook drieënhalf jaar gewerkt, van die beide panden ben ik nu eigenaar.

Cor

En hoe gaat het dan, William, je bent werknemer en dan krijg je de mogelijkheid om te gaan ondernemen. Had je toen op school nog het middenstandsdiploma, dat je dat erbij kreeg? Nou kreeg, moest halen?

William

Ja, dat klopt, dat zat er standaard bij in. Het ging niet zonder slag of stoot. Van Gelder heeft dit ooit aan Brookhuis verkocht in de periode dat ik daar werkte, toen ben ik uiteindelijk de vertegenwoordiging in gegaan, maar Brookhuis is in een paar jaar tijd failliet gegaan en na zijn faillissement ben ik met Van Gelder gaan praten, want daar was het pand nog van. Van: als hij uit het pand gaat, wil je dan nog eens aan mij denken. Ik heb inmiddels zoveel ervaring opgedaan. En toen heeft hij me wel wat geholpen met wat connecties binnen de inkoopvereniging en toen ben ik daar gaan praten en toen is het balletje langzaam gaan rollen.

Cor

Want waar gaat nu vooral het geld in zitten, is dat de inrichting, of in de inkoop van –

William

De grootste investering is de voorraad van de kleding, dat is het allergrootste budget. Daarnaast is de inrichting van een winkel is ook niet gratis, dus daar moet je wel wat voor hebben. Nu moet ik zeggen, ik ben met niet zo heel veel begonnen. Ik had wel een plan gemaakt, samen met de inkoopvereniging en toen ben ik hier naar een neef van mij gegaan en die zei: “les 1: nooit naar de bank, maar de bank naar jou.” Dus de bank die kwam naar hem toe en toen zijn we gaan praten en die jongen van de bank, dat was Remco Beurstra destijds nog, die kende ik nog, die woonde vroeger een blok verder.

Het plan uitgelegd en, maar ik had nog wat geld nodig voor andere dingen. Dus toen zei hij: het plan ziet er gewoon goed uit en ik ken de winkel ook en het bedrijf goed, ik ken Van Gelder goed, als jij dat voor elkaar krijgt dan gaan we het doen. Dus ik op een verjaardag wat vertellen en toen kwamen drie mensen die zeiden van: ik wil jou ook helpen en binnen korte tijd had ik het budget rond.

Cor

Kijk. Wat vond je er het spannendst aan?

William

Beginnen.

Cor

Ja?

William

Ik wist dat ik zou slagen. Daar had ik geen enkele twijfel over, dus dat vond ik niet spannend. Het spannendst is –

Cor

En bedoel je dan: slagen, je wist gewoon dat je genoeg zou verkopen? Of wist je –

William

Ja, ik wist als ik de kans zou krijgen, als iemand mij die kans zou geven, want ik had niet veel eigen middelen, ik kom ook niet uit een rijk gezin, dat mijn vader kan zeggen: hier heb je het één en ander, maar ik wist als iemand mij die mogelijkheid zou geven, dat het goed zou komen. Dus ik heb dat niet als zeer spannend ervaren.

Wel meer enthousiasme, dat ik dacht van: wauw, het gaat gebeuren. Ik kan me nog herinneren dat ik eindelijk de bank aan de telefoon had: het is rond. Dat ik heb lopen gillen in mijn eentje in de woonkamer van: yes! Maar ik heb dat nooit – wat misschien het meest spannend was: krijg ik een financiering bij de bank. Gaat iemand met mij mee, zien ze mijn potentie. Dat vond ik het spannendst. Maar uiteindelijk de winkel starten, ik had al zoveel ervaring opgedaan, dat zag ik helemaal zitten.

Cor

En thuis? Achter elke geslaagde ondernemer staat een sterk thuisfront zeggen ze wel?

William

Ja, die hebben mij altijd gesteund. Die hebben dat ook gezien destijds van: dat is jouw droom en daar gaan we voor. Alleen maar lof hoe dat opgepakt is. Dat ga jij doen en we hebben wel besloten dat zij haar baan hield en ik de mijne, zodat als het iets met mij minder ging dat zij inkomen had, dat werd ook vanuit de bank geadviseerd, maar nee, dat ging gewoon mee.

Cor

Je zit hier in een mooie winkelstraat, maar je moet natuurlijk wel hopen dat mensen naar je toekomen. Als vertegenwoordiger kon je natuurlijk de boer op, kon je de boel slijten. Hoe vaak heb je hier gezeten van: zal er wel iemand komen?

William

Eigenlijk is het vanaf dag één gaan lopen. Kijk, ik had het voordeel, wat groot voordeel was, Van Gelder had gewoon een heel goedlopende herenmodezaak. En wij zijn samen in de krant gaan staan, nu heb ik binnen Dronten ook wel een groot netwerk, dus dat is eigenlijk meteen gaan lopen. Dat heb ik niet gehad. Niet in Dronten gehad, laat ik het zo zeggen.

Cor

Dus geen slapeloze nachten.

William

Nee.

Cor

Ga je altijd fluitend naar je werk?

William

Nou, altijd fluitend, wel vaak.

Cor

Ben je een ochtendmens of een avondmens?

William

Avondmens, ja.

Cor

We zitten nu ’s avonds, dus dat is goed. De setting is goed.

William

Hoe later hoe beter. Absoluut een avondmens.

Cor

En ben je gelijk met personeel begonnen?

William

Ja.

William

Ja, het mooie was destijds, Lisette en Tineke, Lisette werkt nog steeds voor mij, die werkte ook bij Van Gelder, dus ik heb ik opgebeld van: “ik ga de winkel overnemen, wil je met mij mee?” Dus dat is vanaf dag één twee parttimers en twee weekendhulpen, ja.

Cor

Wat voor baas ben je?

William

Ik vergelijk altijd twee mensen. Ik vergelijk altijd Louis van Gaal met Guus Hiddink. En Louis van Gaal is iemand die alles in de hand wil hebben en het zelf heel goed doet. Ik heb enorm veel bewondering voor die man. Maar Guus Hiddink is eigenlijk iemand die heel sterke mensen om zich heen zoekt en het wat meer uit handen geeft en ik ben meer een Guus Hiddink type.

Cor

Oké. En als ik dat aan je personeel vraag, wat zeggen die dan? Noem eens een paar kenmerkende dingen, waarvan ze zeggen: die William –

William

Laatst kreeg ik een heel mooi compliment van Ingrid, dat is een beetje mijn rechterhand hier en die zei: “Als ik de detailhandel uit ga, of bij jou stop, dan denk ik niet dat ik in een winkel ergens anders zou werken omdat de vrijheid die ik bij jou krijg, niet zo snel ergens anders krijg”.

Cor

En is dat een compliment?

William

Dat was in dit geval absoluut een compliment.

Cor

Mooi, mooi. 2006 hier begonnen –

William

In Kampen. In 2006 ben ik hier begonnen.

Cor

Ja, nee, 2006 hier begonnen in Dronten en 2017, dat had ik ook gezien, ben je detaillist van het jaar geworden in de gemeente Dronten, dat is een ondernemersprijs van OVDD, dus dat is dan na elf jaar.

William

Dat was ook de eerste keer dat de detailhandel-prijs werd uitgereikt. Hiervoor had je altijd de ondernemer van het jaar, en daar kwamen weinig detaillisten voor in aanmerking en omdat bedrijven in Dronten er omheen steeds groter werden. Toen hebben ze gezegd: daar moeten we misschien wat in veranderen om ook de detaillisten wat meer onder de aandacht te brengen, dus er kwam toen voor het eerst een verkiezing detaillist van het jaar en als je dan meteen genomineerd wordt en hem dan pakt, ik was wel zeer trots daarop.

Cor

Dat is erkenning, ik bedoel, dat is toch, dat is toch in de gemeente dat er gestemd wordt. En in datzelfde jaar, 2017, kwam Kampen vrij. Als je op één locatie bent, daar ben je dan waarschijnlijk altijd, maar, nu moet je op een gegeven moment – hoe zag je het zitten?

William

Ik heb natuurlijk ook in 2009 een jeans winkel geopend aan de overkant. Daar heb ik inmiddels weer samen één winkel van gemaakt, dat is een goede keus geweest trouwens om dat te doen. Maar ik kwam er heel snel achter, dat als je twee totaal verschillende dingen doet, dat het veel lastiger is dan dat je twee keer hetzelfde doet. Dus in Kampen kon ik letterlijk kopiëren wat ik in deze winkel deed.

En inmiddels dus ook met de jeans winkel integreren in dit, kan ik letterlijk hetzelfde kopiëren in Kampen. En dat is makkelijker dan een hele nieuwe markt aanboren. En wat is nieuw; het is best wel bijzonder om met de jeansmarkt, inmiddels is dat wel bij elkaar gevoegd, maar toen ik daar nog mee begon, was een hele andere afdeling dan de herenmode. Inmiddels is dat gewoon één wereld geworden, maar dat was het niet.

En ik heb ook wel eens gedacht aan dames bijvoorbeeld. Maar dat is zo’n andere tak van sport en met inkoop ook, je ziet bijna helemaal geen dames, dat zijn aparte vertegenwoordigers, aparte agenten die dat doen en ik ben hier gewoon sterk in. Dus uiteindelijk dat ik in Kampen hetzelfde kon doen, was voor mij dat ik wel zoiets had van: de inkoop is hetzelfde, ik heb hetzelfde bedrijf maar ik koop meer in. Dat weet ik, ik hoef er niet anders over na te denken.

Cor

En is de doelgroep anders? Mannen tussen de –

William

Wij kunnen mannen aankleden van 25 tot 80, 90 jaar. En alles daar tussenin.

Cor

Wat is een typische Williams-klant?

William

Een typische Williams-klant is dan iemand die, ik zeg altijd: mijn beste klant is iemand die niet zoveel zin heeft in winkelen, maar wel gewoon goed geholpen wil worden, dat de service goed is en die gewoon goede kleding wil. Wij hebben best veel mensen die komen naar mij, die weten gewoon: ik weet gewoon dat het goed is, ik koop hier mijn kleding, ik ben in één keer klaar, vinden ze ook vaak prettig, het duurt niet te lang, we hebben er nog een lolletje bij en dat is eigenlijk mijn klant. Wij hebben zo ontzettend leuk contact met onze klanten en dat heb ik ook gemerkt in coronatijd natuurlijk wel dat – mensen waren zo loyaal aan ons. Dat zal ik niet snel meer vergeten.

Cor

Nee, nee. Leuk, leuk. En je vertelde net dat je echt hebt gekozen voor de mannenmode en je daar dan nog verder in wilt specialiseren. Is er ook een move geweest, eerst zag je natuurlijk nog allemaal mannen met stropdassen, hoe is dat verlopen?

William

Dat is de laatste jaren heel snel gegaan door corona. Daarvoor kon ik nog altijd heel goed de pakken verkopen, en we verkopen nog steeds redelijk pakken, maar het is echt wel veranderd. Het is natuurlijk veel meer casual geworden en de laatste jaren nog veel meer. Wij verkochten heel veel leuke overhemden met binnenkantjes, hoge boorden, in het verleden heel veel colberts verkocht. Alleen twee jaar geleden kwam corona en iedereen die een leuk colbertje of een overhemd had, die kwam thuis te zitten achter de computer.

Cor

En ze zien er nog steeds schitterend uit.

William

Dus wat je zag gebeuren is dat mensen, die gingen gewoon in een sweater of een polo achter hun computer zitten. Ja, want wie zag ze? Je hoefde niet het kantoor in, je had bijna geen meeting, of als ze een meeting hadden een overhemd is prima. Dus je ziet dat er een kentering is gekomen. Wat loopt er heel goed? Jacks, mensen willen even buiten een ommetje maken, jeans doen het goed, chino’s, wat nettere broeken wel, veel truien, maar een net colbert en een leuk overhemd, ja, hoeveel bruiloften zijn er niet doorgegaan, feestjes en partijen.

Die kant van onze herenmode heeft het heel zwaar. Ook leveranciers. Van Gils bijvoorbeeld daar is de stekker uitgetrokken. Dat was toch een grote naam. Ik zie daar wel weer kansen voor in de toekomst, maar je ziet wel, iedereen houdt daar toch wel rekening mee met inkoop: hoe moeten we het gaan inkopen, want er is nu eenmaal minder vraag naar één product en meer naar het andere.

Cor

Ook jullie moeten bedenken wat je in wilt kopen voor het volgende seizoen, jullie zijn de trendsetters dan toch?

William

De trendsetters zijn natuurlijk de merken, maar wij moeten daar voor onze klanten het beste uit halen. Ja en je ziet ook dat leveranciers waarbij ze eerst bijvoorbeeld vijftien of twintig colberts uitbrachten en nu nog maar acht uitbrengen of zo. En daar moeten wij gewoon de goede van inkopen. En wij hebben altijd nog wel leveranciers waar we wat kunnen bijhalen normaal gesproken, maar de voorraden zijn, dit seizoen zeker bij dat soort merken, wel veel minder geworden. En ik denk dat dat wel weer gaat komen, maar als corona, als we echt over het hoogtepunt heen zijn, dan geloof ik wel dat er aardig wat feestjes gevierd worden en dan komt die markt echt wel weer. En dan staan wij wel weer vooraan om dat weer op te pakken.

Cor

We hadden het net in het voorgesprek over de breedste schouders, die krijgen het zwaarst te verduren. Die krijgen ook het meeste te dragen. Jij hebt afgelopen jaar nogal wat dingen voor de kiezen gehad. Eén is volgens mij: scheiding en twee corona. Welke heeft er voor jou het meest ingehakt?

William

De scheiding.

Cor

Wat gebeurt er met jou als ondernemer, heb je dan nog wel zin in ondernemen? Of vluchtte je erin?

William

Nee, dat komt zo, mijn ex-vrouw en ik hebben nog heel goed contact, we hebben er ook alles aan gedaan. We zijn in relatietherapie geweest, heel hard geknokt, maar er komt op een gegeven moment een punt dat knokken, dat je allebei zo moe bent dat dat niet meer wil. Dus ik heb dat als zeer zwaar ervaren, ook naar mijn kinderen toe, ook wel met hun gedeeld hoor, dat is de andere kant, het contact met de kinderen is nog intensiever geweest.

Ik denk dat zowel, als ik naar mezelf praat, maar ook als ik naar mijn kinderen luister dat dat met mijn ex-vrouw ook zo is. Maar dat heeft er wel voor gezorgd dat ik in een soort cocon kwam te zitten, dat ik niet meer, ik zat zo vast in mezelf en daar druk mee, dat niet de voelsprieten meer alle kanten opgaan. Dus dat heeft zeker effect gehad op mijn ondernemen, ja.

Cor

Want je hoofd zat dan gewoon zo vol dat je kansen en dergelijke –

William

Ja, die zie je niet meer.

Cor

Die zie je niet meer.

William

Nee, maar dan –

Cor

Vond je het dan ook moeilijk, je staat in de winkel, om dan je blije gezicht op te zetten? Of kon je wel redelijk –

William

Jawel, ik heb mijn werk ook altijd als zeer mooie afleiding gezien. Ik vind mijn werk gewoon fantastisch. Het contact met mensen ook. Ja, het doet gewoon veel met je. Maar ik heb gewoon een ontzettend mooie groep mensen om me heen in de winkel. En daar heb ik natuurlijk vanaf – wij kennen elkaar zo goed, dus daar heb ik wel heel veel mee gedeeld. En zij hebben het hele traject, ja toch een beetje meegemaakt en ik heb ook moeten zeggen op een gegeven moment: ik moet een klein stapje terug doen, iets minder hard gaan lopen, want anders ga ik het niet volhouden. En toen hebben ze dat prachtig opgepakt, ja alle complimenten voor hun, daar ben ik heel dankbaar voor.

Cor

Wat gaat William doen als hij te vol in zijn hoofd zit? Wat ga je dan doen? Nog harder werken?

William

Ja, dan ga ik en harder werken, maar ik raak ook in mezelf gekeerd. Dus ik ben dan lastig te benaderen voor een ander. Ik zie een ander dan minder. Dus dan kom ik vast te zitten in mijn hoofd en blijf maar malen, waardoor ik niet zo goed zie, altijd zie wat een ander doet, zeg maar, voor mij in dit geval in de winkel, of iemand die – collega’s die zo hard hebben geknokt om de winkel overeind te houden, ik heb natuurlijk wel meegeholpen, maar zij hebben dat ook gedaan. Ja, spreek je dan altijd de waardering naar ze uit? Zie ik het altijd dan? Ik denk het niet dat ik dat altijd gezien heb, dat heb ik ook wel gehoord hoor. Daar kunnen we ook goed over praten.

Cor

En welke rol heeft het geloof daarin gespeeld bij jou?

William

Ja, het geloof is voor mij enorm belangrijk geworden. Ik was vroeger wel gelovig, ik ben ook christelijk opgevoed. Maar op een gegeven moment ga je ondernemen en als het je heel goed gaat, ga je ook een beetje in jezelf geloven.

Cor

Daar zou God toch niks op tegen hebben, zou ik zeggen.

William

Nee, die heeft daar niks op tegen, maar het heeft wel bepaalde proporties, maar ik heb dus zowel privé wat gehad als ook in corona, en in corona hebben we – ik woonde een week op mezelf en toen moest de winkel dicht en die is vier maanden dicht geweest. Dus je ziet ook je financiële, wat je hebt opgebouwd zie je gewoon verdampen. En dat heeft voor heel veel stress gezorgd van: jongens, we doen het aan de ene kant goed, maar ja, je kan er niks aan doen. En tijdens mijn scheiding ben ik op een gegeven moment op mijn knieën gegaan en heb ik gezegd van: hier ben ik, ik weet niet meer hoe ik het moet doen. En vanaf dat moment heb ik gevoeld dat Hij er was voor me, en dat het steeds weer beter gaat.

Cor

En is dan het resultaat dat je de lol weer in het ondernemen kreeg, of dat je in één keer kansen zag?

William

Dat gaat geleidelijk. Het begin met als je iets ernstigs meemaakt, ik denk dat veel mensen een scheiding meegemaakt hebben. Maar in mijn geval, ik vond het zeer heftig. Ik heb het als een slijtageslag ervaren van: ik vond het een heftige periode. Het begin is dat je langzaam weer wat dingen ziet, zowel in je relaties als in de winkel en langzaam weer opkruipt en ziet dat Hij met je meegaat. Er wordt ook wel eens gezegd: scheiding en geloof dat mag niet samen, maar ik heb altijd het gevoel gehad dat Hij zei: het is goed zo en ik ga met jullie mee. Zowel met mijn ex als met mij mee.

Cor

Misschien wel wat minder gescheiden van God gaan leven?

William

Ik ben veel dichterbij Hem komen te staan. En ook dichterbij mezelf komen te staan, dat zeker.

Cor

Ja, mooi. Heb je in die tijd ook wel met andere ondernemers hier het wel eens over gehad? Met andere christelijke ondernemers van: hoe heb jij dat gedaan? Of ben je iemand die dat zelf wel met God uitmaakt?

William

Ja, ik heb toevallig een goede vriend die ondernemer is en met wie ik de Vier Musketiers gedaan heb en ook meegedaan aan 4M Academy en een jaar lang leiderschapstraining. Aan hem heb ik veel gehad, ja en ik heb ook gewoon best veel vrienden en het is niet – het geloof is heel belangrijk voor mij, maar ik kan ook heel goed praten met vrienden van mij die niet gelovig zijn. En daar kan ik ook heel veel uithalen. Dus ja, het is super belangrijk, maar ik wil ook wel nuchter blijven in het feit van dat mensen die niet geloven er dan in één keer niet meer voor mij zijn, die zijn er ook voor mij geweest, zeker. Ik heb heel veel vrienden en ook familie gehad die mij ook enorm gesteund hebben.

Cor

En op last van de overheid word je winkel dan dicht gedaan. Van: je mag op die manier die jij zo graag wil, mag je je geld niet meer verdienen. Dan ben je christen en ga je dan naar de overheid luisteren?

William

Dit vind ik een ontzettend zwaar dilemma, zo heb ik dat gevoeld. Zeker de laatste keer ben ik, mag je weten, op afspraak open geweest voor een aantal mensen. Ik heb ook mensen die belden: ik heb een begrafenis. Ja, ik kan toch niet: ja, hier heb je een pak. Dat gaat niet. En ik vond het ook zeer onrechtvaardig. Ik heb het als zeer niet oké gevonden. Ik heb dat ook op LinkedIn flink laten merken. Kijk, bij ons is het probleem nooit geweest. Ik heb nooit vijftig mensen tegelijk binnen. Daar zijn wij de winkel niet voor. Als ik een keer vijf, zes stellen binnen krijg, dat is doordeweeks al helemaal niet, tegelijk dan ook, dus ik vond het, ja, ik heb dat als zeer erg ervaren.

Weet je, de supermarkt loop je plat, op scholen lopen ze elkaar voor de voeten, maar ik moet mijn winkel dichtgooien? Terwijl wij helemaal geen probleem hebben. Wij konden prima op anderhalve meter ons werk doen, wist je dat er nooit één besmetting geweest is? Mijn collega’s niet, ik niet, dus dat voelde als onrecht. Dus ja, en er wordt natuurlijk wel gezegd, wat is – ja, weet je, ik ben wel iemand, ik ben wel christelijk, maar dat wil niet zeggen dat ik nooit wat doe, dat wordt altijd wel gezegd: dan mag je ook niks meer doen, ja, zo werkt het niet.

Cor

Gewoon een christelijke boef ben je dan?

William

Nou ja, precies. Ja, je mag ook best wel voor jezelf opkomen toch? Voor je bedrijf, waar je het voor doet en ja, dat wil niet zeggen dat ik niks doe. We zijn bereid geweest om met mondkapje of op afstand mensen te helpen die dat willen. Er zijn ook mensen bij mij binnen geweest die zeiden: dat hoeft van mij niet. Dat vinden wij allemaal prima, maar ja, ik heb heel veel mensen ook vanuit de kerk gehad hoor die zeiden: we willen langskomen, we willen jullie helpen, dus ik denk dat het eigenlijk niets met christelijk zijn te maken heeft, het heeft meer te maken met het onrechtvaardigheidsgevoel. Zo heb ik het wel gevoeld, ja.

Cor

Heb je dan als winkelier hier ook wel eens richting de gemeente, hun opgezocht en gezegd: die boa’s laat die maar lekker thuis – Is er overleg geweest?

William

Er is vanuit de gemeente Dronten helemaal niet zoveel gecontroleerd. Ik denk dat dat in Dronten – en ik moet zeggen in Kampen ook. Die hebben echt niet daar met een boekje bij iedereen boetes uitgedeeld, die hebben ook wel dingen gelaten. Er is contact geweest en dan kwamen ze binnen en overlegden we eens een keer wat en die hebben echt – kijk, als er dertig mensen in de winkel staan, dan snap ik het. Maar kijk, ondernemers willen ook niet dat ze een bekeuring krijgen. Dus die willen zich echt wel aan die afspraken houden, alleen dichtgaan?

En wat is essentieel. Ik snap dat je daar één lijn in moet trekken, maar als je de Jamin en McDonalds open kan, en wij moeten dicht, dat is net als de horeca, negen maanden dicht. Ik bedoel, ik heb stress gehad, maar negen maanden dicht, die mensen, ik heb een horeca jongen uit de kroeg, die zei: het potje van het pensioen is op, het potje vakantie is op, het potje voor onvoorziene voorzieningen is op, alles is op, ik heb alleen mijn huis nog. Alles is op, gewoon weg, afgebroken.

En ik heb dat bij mij in de branche ook gezien, hoeveel stress dit oplevert. En het is natuurlijk de stress binnen die winkelier, maar dat komt ook bij zijn partner en bij zijn kinderen terecht.

Dat is natuurlijk veel omvangrijker dan die ene persoon. En wat dacht je van de mensen die voor je werken. Die in de horeca werken of wat dan ook, die hun baan kwijt zijn, hun inkomen, die ook weer een gezin hebben. En ik snap wel dat er een gedeelte gedaan moest worden, maar die tweede lockdown had volgens mij niet, hadden ze, in mijn ogen, heel anders aan moeten pakken.

Cor

Zit er nog een politieke carrière dan in, William?

William

Poe, politiek interesseert me wel, maar daar denk ik niet echt over na. Daar heb ik niet echt de tijd voor ook. Maar wie weet later.

Cor

Op een gegeven moment liep ik hier door de winkelstraat en zie ik dus dat je je winkel helemaal verbouwd hebt en alles vernieuwd hebt, dus op zo’n moment denk ik dus, of klanten, er is dus nog wel geld. Het is mooi als er een potje is, als er gespaard is en ik spreek best veel ondernemers die allemaal zeggen: ik draai eigenlijk hartstikke goed. Ik denk dat er een grotere categorie ondernemers is die beter draaien dan ooit en dat er misschien maar een kleine categorie is, dat je het echt heel slecht heeft.

William

Maar praat je dan over ondernemers die in de mode, spreek je die? In de kledingwinkels of praat je met aannemers of met supermarkten, je kunt natuurlijk heel goed zien welke branches het heel goed doen. Nu moet ik zeggen: we hebben in 2021 een redelijk jaar gedraaid, dat kwam ook omdat de meeste overheidssteun die we nog vanuit 2020 kregen, die kregen we eigenlijk pas in mei 2021, hebben we het grootste bedrag gehad.

Dus eigenlijk als je die verdeeld over twee jaar, omdat dat bedrag in mei binnen kwam, dat scheelde een stuk. Niet alles hoor, want het is een druppel op een gloeiende plaat en vanaf dat we weer open mochten, mei tot en met november, toen heb ik wel heel goed verkocht omdat de klanten wel een soort inhaalslag maakten en het ook gunde van: wij komen bij jou. Dus dat is mooi, maar geloof mij maar, elke winkel heeft afgelopen twee jaar nog lang niet terug verdiend wat ze verloren hebben.

Cor

En je hebt ook de move gemaakt richting een webshop.

William

Ja.

Cor

Wilde je er wel aan?

William

Een webshop is lastig. Ik hoor het ook bij ons in de branche, er zijn weinig bedrijven – iedereen koopt wel via webshops, maar geloof me, in de kleding zijn er maar heel weinig bedrijven die er winst maken op een website, dat is enorm bewerkelijk. 50 – 60 % van wat je verstuurt, komt ook weer terug, moet je weer terugbetalen. Je hebt zeg maar voor 20% omzet, want daar praten we ongeveer over en 100% werk. Maar daarin kun je zien in Dronten hoe saamhorig we zijn, Dirk Visser van VWA, die wil ik hier wel hardop noemen, vriend van me geworden eigenlijk door het zaken doen. Ik doe veel bij hem, hij maakt mijn website, hij maakt al mijn advertenties en die is gewoon bij me gekomen van: ik ga je helpen in de coronatijd, ik ga een webshop voor je neerzetten en daar heb ik heel weinig voor betaald.

Cor

Zodat er wel een bepaalde flow kon blijven.

William

Ja, om mensen te helpen. Ik heb wel iets van omzet een beetje, maar fantastisch hoe je dan met elkaar die samenwerking aangaat. Maar, een webshop, als je kijkt naar mij als persoon, ik wil het liefst de mensen in de winkel ontvangen. En de mensen die bij mij kopen, die kopen ook het liefst in de winkel. Die komen liever in de winkel dan – en ik moet zelf zeggen,

Ik koop zelf ook wel eens wat in de webshop, maar dan heb ik daar niet een – als dat dan binnenkomt in een doosje dan heb ik niet dat wauw-gevoel en als ik het in de winkel koop en ik krijg een uitleg, dan heb ik dat veel meer. Dus ik heb daar geen beleving bij. En dat zie ik ook als klanten in de winkel zijn, mensen zijn ook veel – ik pas dat erbij, zien ook veel meer: dat staat er leuk bij, dan wil ik dat erbij.

Cor

Wat makkelijker om ideeën of je brengt ze op een idee.

William

Het is ook een heel ander sfeertje. Als ik hier met een bakje koffie met een klant zit, even praten. Het mooie is: mensen vragen aan mij hoe het gaat, maar het zijn ook mensen aan wie ik het vraag en dan komt er een mooi gesprek uit. Het is niet alleen – ik heb een heel mooi voorbeeld van een wat oudere man, die op het Heuvelpark hier woont, die zegt: de winkels zijn voor mij niet alleen kleding kopen, het is voor mij ook een uitje. Anders zit ik de hele dag achter de geraniums, achter het raam. Het is gewoon een stukje sociaal netwerk wat je hier in het centrum doet.

Cor

En is het zo dat je meer begeleid bij aankoop dan dat je iets verkoopt?

William

Ja, steeds meer.

Cor

Het is hier een beleving.

William

Wij staan hier nu vijftien jaar, eind augustus bestonden wij vijftien jaar, we hebben zoveel vaste klanten die je gewoon kent, je weet wie ze zijn, je weet een beetje wat ze gekocht hebben, wat hun interesse is, er komen ook nieuwe klanten hoor, daar gaat het niet om, maar ja – dat is ook hetgeen wat we doen. Ik heb wel eens een keer gehad dat iemand boos was – jij bent vergeten om een goed paar sokken erbij te doen. Zat ik daar. Terwijl sommige mensen – je moet dat erbij, je moet sokken verkopen. Nee, wij moeten niks, wij doen dat samen met die klant en dat is gewoon heel erg leuk.

Cor

Maak je ook wel eens fouten?

William

Ja, ieder mens maakt fouten, dus ik ook.

Cor

Heb je iets waarvan je echt zegt: dat heb ik, de laatste twee jaar, als ik terugkijk, dan had ik dat anders moeten doen?

William

Zakelijk hebben we het nu over?

Cor

Ja?

William

Dan denk ik dat ik door hetgeen wat ik meegemaakt heb, soms te weinig aandacht heb gehad voor mijn mensen, die voor mij werken. Te weinig waardering, te weinig gesprekken. Dat is later wel weer gekomen, alleen ja, maar ja, op een gegeven moment is dat lastig als je in een bepaalde fase zit, dan heb je die ruimte ook, maar dat had ik graag anders willen doen.

Cor

Maar, waarom? Dat hoeft toch niet? Je mag toch ook een halfjaar of een jaar afschalen?

William

Dat is wat ik voel, omdat ik gewoon ontzettend waardeer wat ze voor mij gedaan hebben. Dat meen ik oprecht. Ze zijn er altijd voor mij geweest. En of ik er nu wel of niet ben, die winkel draait altijd door, door hun en dus. Ik kan het niet alleen, dat is wel gebleken dus soms die waardering en die geef ik wel steeds meer weer, maar dat had ik graag anders gezien.

Cor

Van wie zou jij graag meer waardering willen?

William

Poe, nou, eigenlijk vind ik wel dat ik genoeg waardering krijg.

Cor

Dat is ook mooi, ja.

William

Ik ben niet iemand die voorop hoeft te lopen, nee.

Cor

Dat is waarschijnlijk degene die hier weer lachend de deur uitgaat, dat –

William

Ja, dat is toch prachtig.

Cor

We hadden het net ook al even over het coachen, je hebt zelf een coachtraject gedaan bij de Vier Musketiers.

William

Ik heb meerdere coachingstrajecten gedaan, ik heb ook Peter Bentum, ik weet niet of je die kent, die heeft een jaar met mij meegelopen als bedrijfscoach, in het mij coachen van: hoe doe ik dingen en hoe reageren mijn collega’s daarop? Dus ik ben ook daadwerkelijk aan de slag geweest met de winkel en met mezelf en daarna heb ik nog een persoonlijke coach gehad voor een stukje verwerking. En nog een jaar leiderschapstraining bij de Vier Musketiers, dat is een christelijke organisatie, dus ik heb wel aardig wat gedaan.

Cor

Als je naar jezelf kijkt, hoeveel tijd in de maand werk je dan aan jezelf en aan je bedrijf? Is dat een dag in de week, een dag in de maand, of –

William

Dat ik met mezelf bezig ben geweest?

Cor

Ja.

William

Dat is in die laatste vier jaar bijna elke dag wel geweest. Dan praten we over een traject van ongeveer vier jaar. Begonnen met relatietherapie, daarna de Vier Musketiers, daarna nog een goede coach hier in Dronten, ja, heel veel met mezelf bezig geweest, ja.

Cor

En zou je twee of drie dingen kunnen noemen waarvan je zegt: daar ben ik in veranderd?

William

Ja, ik ben veel dichterbij mezelf komen te staan weer en –

Cor

En hoe ziet dat er dan uit?

William

Dat ziet eruit, dat is geen verwijt, als je niet lekker in je vel zit en je probeert er alles aan te doen om je relatie te redden, dan ga je zover en dan vergeet je wel eens jezelf. Wat logisch is, het is ook geen verwijt, maar dat gebeurt gewoon zo. Aan de ene kant is het mooi dat we er alles aan gedaan hebben, dus dat kunnen we ook allebei zien.

Ik denk dat ik veel opener ben geworden, ik kan veel praten over wat me gebeurd is, want ik merk dat er best wel veel schaamte is, vooral bij mannen over relatieproblemen en zo en als je daar open en eerlijk over vertelt, nou, dan zijn veel mensen ook wel bereid om daar naar te luisteren. Als je een eerlijk gesprek hebt moet je eens kijken hoeveel mensen daar tegenaan lopen, maar ook zakelijk dingen.

Laatst, ik stond in de Handel & Wandel in het laatste stukje van kom maar op. Later belde een jongen op, die zegt: mag ik eens met je praten, een jonge ondernemer. Toen zaten we twee uur te kletsen. Over zijn onderneming, over wat ik heb meegemaakt, hij had wat vragen, hij wilde door groeien, hoe ik dat zag, ja prachtig.

Cor

Wat zou voor jou een ideale ondernemer zijn om te helpen. Dat je bijvoorbeeld zegt: iemand die zich durft kwetsbaar op te stellen?

William

Dat mag een ondernemer zijn, maar dat mag ook iemand zijn die geen ondernemer is, maar ja, ik heb laatst een keer iemand geholpen die de financiën niet op orde heeft. Ben ik eens mee gaan kijken van: waar zit jouw probleem? Die heb ik geholpen door een plan voor de komende twee jaar te schrijven van hoe daar uit te komen.

Laatst die ondernemer ook, die had zoveel ideeën, maar toen zei ik op een gegeven moment: pas op, je hebt zoveel ideeën en je doet het samen met je vrouw, ja, veel meer kun je volgens mij niet aan. Maak eerst af hetgeen wat succesvol is, zoek er op een gegeven moment iemand bij die dat stukje van je over kan nemen en ga dan weer verder. Maar pas op dat je niet jezelf voorbij loopt, want als je van alles wat doet, alles een beetje, dat herken je misschien zelf ook wel, dat gaat ook niet werken.

Cor

Wat ik over je las inderdaad: ik maak eerst af waar ik mee bezig ben en ik zorg eerst dat het goed loopt, dan pas focus ik me op wat nieuws. Had ik dat maar meer gedaan in mijn ondernemersleven. Dus ik zag altijd nieuwe kansen en nieuwe dingen, ja. Heb je nog een andere fout waarvan je zegt: dat is eigenlijk iets, dat zou ik nooit meer doen. Misschien wel vanwege je geloof, dat je toch echt bewust wat andere keuzes maakt?

William

Ik heb het gezin altijd wel voorop gesteld, maar dat doe ik nog steeds, daar heb ik altijd veel tijd aan besteed. Zakelijk, ja dat heb ik bijvoorbeeld wel geleerd bij de bedrijfscoach ook wel en ook vanuit de Vier Musketiers, leidinggevende is twee dingen. Als je wat meer verdient is prima, maar als het slecht gaat moet je ook de klappen vangen. En ik heb bijvoorbeeld niet aan mijn collega’s gevraagd om een loonoffer, nee, dat heb ik zelf gedragen. En daar sta ik wel 100% volledig achter.

Cor

Mooi dat je ook gezegend bent dat dat kon. Ik bedoel, als het geld op is –

William

Dat was ook wel zo, maar alleen ik heb het kunnen redden, dus ja.

Cor

Nog even over die corona, ik hoor: je sport veel, heb je dat nodig om je hoofd leeg te maken, of heb je nodig om –

William

Dat doe ik nu een jaar, want iedereen die gaat scheiden gaat sporten, maar ik heb een paar jaar geleden bewust de knop omgezet omdat ik hiervoor altijd aan het jojoën was, eten, lijnen, eten, lijnen, ging niet werken. En op een gegeven moment heb ik gedacht: die knop moet om dus ik ben bewuster gaan leven. Ik drink zeker nog een biertje en een wijntje, maar ik probeer wel op mijn voeding te letten en te sporten. Dat maakt mijn hoofd leeg, dat vind ik prettig. Ik kan dan echt even – me time zoals ik dat noem.

Cor

En dat doe je ’s morgens, ’s middags, tussen het werken door?

William

Nee, ik doe dit op de maandagochtend en dinsdagochtend. Dinsdag is mijn vrije dag, en maandag zijn we natuurlijk gesloten en de rest doe ik dat einde van de middag vlak voordat ik naar huis ga of een keer ‘s avonds, een keer ’s ochtends vroeg. Twee dagen heb ik vast en op de andere kijk ik even hoe het loopt. En donderdagavond met vrienden tennissen, een prachtige avond. Die houden we in ere, dus gewoon kijken wat daarin mogelijk is. En als het een keer niet kan is het ook goed.

Cor

Dronten, Kampen nu vier jaar, nog een jaartje of zeven en dan de derde vestiging?

William

Corona heeft er wel voor gezorgd dat ik gezien heb – dat heb ik ook geleerd – toen ik Kampen overnam, daarvoor waren we net verhuisd, dus ja, ik stap vol die financiering in. Die druk op de rekening courant die wil ik niet meer meemaken, wat ik meegemaakt heb door corona. Dus dan moet het financieel zo gezond zijn, dat ik het zelf zou kunnen doen. Maar op dit moment heb ik niet de intentie om nog even een winkel – dan zou ik eerder kijken hoe kan ik zo snel mogelijk schulden aflossen en leningen aflossen om het financieel sterk te maken. Dat is eerder een doel voor mij nu dan door te groeien naar nog meer panden.

Cor

En zit er bij je kinderen een toekomstige opvolger?

William

Mijn zoon is 16, die wil hierna, die doet nu examen HAVO en die wil hierna naar de KALO en PABO, dus dat is een heel andere tak, dus die zie ik dat niet doen. En mijn dochter is 10, die wil nog zo veel, die heeft nog wel tien banen die ze wil, dus dat gaan we wel zien.

Cor

Mijn dochter was 12 die zei: ik wil bij papa komen werken, maar dan wil ik wel de baas zijn. Ik zeg: daar komt niks van in! Dat gaan we niet doen.

William

Dat heeft ze ook wel eens gezegd: als ik dan bij je kom werken, word ik dan de baas. Ik zeg: we gaan het wel zien. Die is nog te jong. Niks moet daarin. Zou ik het leuk vinden? Jawel, ik zou het zeker leuk vinden, maar als ze het niet doen vind ik het ook prima. Ze moeten vooral hun eigen dingen, daar hun geluk in zoeken. Dat vind ik belangrijk.

Cor

Werk je over twintig jaar nog in dit bedrijf, met je bedrijf hier?

William

Ik ben nu 46, 66, nou dan ben ik wel pensioengerechtigd een beetje.

Cor

Misschien over tien jaar een coachpraktijk erbij?

William

Als ik nu iets zou doen van, naast de winkel, wat zou ik dan leuk vinden? Dan zou ik dat leuk vinden. En of ik dat nu meteen in een verdienmodel moet zetten, dat weet ik allemaal nog niet, maar één op één met mensen, ja, dat vind ik wel ontzettend leuk.

Cor

Heb je nog een tip, want we zijn de drie kwartier over, heb je nog een ultieme DGA ondernemerstip dat je zegt: als je dus, die jongen die laatst dan binnen kwam, dat je zegt: dat is wel heel belangrijk?

William

Wat ik in Handel & Wandel zeg en dat meen ik serieus ook, mij enorm geholpen heeft, enorm met jezelf aan de slag te gaan met coaching kun je vrije tijd creëren. Dus door uiteindelijk te weten: wie ben ik, waar ben ik goed in, waar ben ik niet goed in en daarmee aan de slag te gaan en de juiste mensen om je heen te zoeken die je daarbij kunnen helpen, creëer je vrije tijd voor andere dingen en ook een stukje ander ondernemerschap.

Cor

En wat is dan bijvoorbeeld iets wat jij niet meer doet, waarvan je zegt daar ben ik trots op?

William

Dat is dan een beetje onbewust gebeurd, of bewust, door wat ik meegemaakt heb, heb ik het echt wel heel zwaar gehad, zeker vorig jaar januari, na mijn scheiding bij Mirjam, de coach, en ik heb echt wel tegen een burn out aan gezeten. Ik heb het echt pittig gehad. En ik heb ook tegen mijn collega’s gezegd: ik kan het niet meer volhouden op deze manier, niet op dit tempo. Dus ik moet op sommige momenten een klein stapje terug doen. En het mooie is, door een stap terug te doen en in eerste instantie vond ik dat lastig, mijn klanten vonden dat lastig, maar inmiddels zijn ze eraan gewend, dus inmiddels is het zo dat de winkel heel goed door draait omdat ik gewoon ontzettend goede mensen om me heen heb. De klanten accepteren dat ook en ik kan me nu heel mooi verdelen over Kampen en Dronten. Dus ik doe de inkoop erbij, stukje Kampen, ik ben in Dronten, ik kan wat meer de overhead zijn. Terwijl hiervoor ik altijd meer, voor mijn gevoel, in de winkel moest zijn. Dus dat is eigenlijk gebeurd, dat is natuurlijk ook: hoe pakken je mensen dat op en dat hebben ze fantastisch gedaan. En de klanten pakken dat inmiddels ook op die manier goed op en dat is hartstikke mooi.

Cor

Dus je bent wat meer in plaats van werkgever, leider geworden in je eigen bedrijf.

William

En wel doen wat ik leuk vind, dus ik wil zeker niet – als ik teveel winkels zou krijgen, wat ik zeker niet kwijt wil is op de winkelvloer staan, want dat vind ik het allermooiste. Ik vind niks mooier dan een man in een mooi pak gekleed, of een leuke set te verkopen of een mooie winterjas, een bakje koffie erbij en een kop thee in mijn geval en leuk te kletsen. Dat vind ik het allermooiste wat er is! En dat wil ook blijven doen.

Cor Spronk

Over de auteur

Cor Spronk is een doorgewinterde ondernemer. Een gedreven verhalenverteller uit het oosten van het land. Nuchter en eigengereid. Integer en hij wil er zijn voor een ander.

Cor is informeel in de omgang en houd van korte lijnen. Hij is helder in zijn communicatie en bied graag een luisterend oor naar ondernemers en dan het liefst naar DGA’s / ondernemers.

Cor Spronk

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>