Visionair

Wat is een visionair? Een visionair is iemand die een helder beeld heeft van een, door hem gedachte, toekomstige ontwikkeling. Wat ik goed kan is het zien van een nieuwe stip aan de horizon voor jou en jouw bedrijf. Ik zie wat de kansen kunnen zijn en wat de beste visie voor de toekomst is.

Ik ben een visionair of zoals sommigen noemen mij een profeet, verbeelder of overtuigende en mensgerichte autoriteit. Geef het beestje maar een naam. Het belangrijkste is dat ik daar al veel ondernemers mee heb geholpen en het inzet bij mijn werkzaamheden als mentor en spreker.

Het is dus niet knap ofzo, maar het is iets wat ik van nature ben. Wat ik van nature intuïtief (voor)zie. En wat ik niet voor mijzelf wil houden. Ik wil dit inzetten om ondernemers en bedrijven mee te ondersteunen.

Wikipedia over visionair

Visionair betekenis: Dit is wat Wikipedia schrijft over visionair: “Vertaald uit het Engels-Breed gedefinieerd, is een visionair iemand die zich de toekomst kan voorstellen. Een visie kan politiek, religieus, ecologisch, sociaal of technologisch van aard zijn. In het verlengde daarvan kan een visionair ook een persoon zijn met een duidelijke, onderscheidende en specifieke visie op de toekomst, meestal verbonden met technologische vooruitgang of sociale / politieke regelingen.

Sommige visionairs leggen de nadruk op communicatie , en sommigen nemen een boegbeeld op zich bij het organiseren van een sociale groep. Met andere woorden, een visionair betekent dat een persoon kan zien wat iets zou kunnen zijn, lang voordat het daadwerkelijk gebeurt.

Het vermogen om een duidelijk beeld van de toekomst te krijgen, is de reden dat het concept ook in het zakelijke veld wordt gebruikt om een leider aan te duiden die kan anticiperen op toekomstige kansen. Zo is er bijvoorbeeld het geval van de Amerikaanse ondernemer Steve Jobs, die vaak een visionair wordt genoemd, omdat hij zijn tijd vooruit was en nieuwe ideeën implementeerde die baanbrekend zijn op technologisch gebied.

Managementexperts stellen dit niet gelijk aan een griezelig vermogen om de toekomst te voorspellen, maar als een vermogen om de wereld anders te bekijken, waardoor een individu patronen, trends en kansen kan identificeren”. (bron Wikipedia)

Bekende visionairs zijn bijvoorbeeld Jeremy Rifkin en Steve Jobs. In 2020 komt ook de naam van hoogleraar Jan Rotmans naar voren. Hij stelt dat we momenteel niet leven in een tijdperk van verandering, maar in een verandering van tijdperk. “Een kantelaar kan anderen meekrijgen en succesvol een nieuw pad inslaan” zei Jan. Misschien is een visionair daarmee ook wel een kantelaar.

Profeet

Iemand die “geroepen is” om op te treden en mensen te waarschuwen of te bemoedigen. Profeteren betekent verkondigen, en heeft niet zozeer de betekenis “voorspellen”, die wij erin horen. Dus voorstellen, aankondigen en verkondigen in plaats van voorspellen. In de Bijbel wordt er veel over profeten geschreven. De titel profeet wordt dan ook vaak geassocieerd met een geloof.

Toen ik elf jaar was waarschuwde mijn moeder mij wel eens als ik vol vuur vertelde wat ik zag aankomen: “Cor, hou je mond, je bent toch geen profeet!” Ik wist toen nog niet wat ze daarmee bedoelde en zij zelf denk ik ook niet.

Toen ik later vijf jaar actief was als evangelist en aan mensen een voorstelling maakte hoe het zou zijn als ze zich gered zouden voelen door het cadeau van de Redder aan te nemen, zag ook mijn moeder dat het best wel eens waar zou kunnen zijn.

Verbeelder

Een verbeelder is iemand met verbeelding. Verbeelding is vermogen je ergens een voorstelling van te maken, de kunst om dingen te verzinnen of je iets visueel voorstellen, ergens in je hoofd een beeld van maken. Je kunt iets visualiseren en ergens een beeld bij maken.

Je kent vast wel de uitdrukking: “Verbeeld je je maar niks!” Dit was (vroeger) het startsein om maar vooral niet te denken dat je iets voorstelde, dat je wat waard was. Ik geloof wel dat anno 2021 dit minder snel het credo is.

Ik verbeel mij niks, maar ik ben wel een verbeelder. En daar ben ik trots op!

Kijk voor mijn ondernemersprofiel op LinkedIn. Kom voor mijn ondernemersverhaal naar Dronten. Dan vertel ik je alles tijdens een kop koffie of thee. Of twee…..

Wie is Cor Spronk?

Visionair persoon Cor Spronk is een doorgewinterde ondernemer. Een gedreven verhalenverteller uit het oosten van het land. Nuchter en eigengereid. Integer en hij wil er zijn voor een ander.

Cor is informeel in de omgang en houd van korte lijnen. Hij is helder in zijn communicatie en bied graag een luisterend oor naar ondernemers en dan het liefst naar DGA’s / ondernemers.

Als DGA mentor is Cor niet oordelend. Hij vindt het van belang er voor hen te zijn. Dat doet hij op een natuurlijke manier. Niet geforceerd of aangeleerd. Cor wil vooral inspireren, helpen, zorgen dat je verder komt. Hij wil zijn eigen ervaring daarvoor inzetten.
Daarnaast is Cor goed in het zien van de stip aan de horizon. 

Cor is een visionair. Daar heeft hij al veel ondernemers mee geholpen. Hij ziet het voor zich en kan het goed overbrengen. Één op één, maar ook voor een grote groep.

Telkens weer vind hij, voor en met de ondernemer, de “lol” terug in het ondernemen!

“De ODC-drijfverenmeting is het wetenschappelijk bewijs voor wat jij vaak intuïtief al voorstelde”, zei een ondernemer laats tegen mij. Als ik de ODC-meting op die manier kan inzetten dan is die combinatie perfect (bruikbaar).

Visionair

Overtuigende autoriteit of inspirerende regisseur

De archetypecombinatie tussen de Koning en Visionair luid dan ook: Overtuigende autoriteit: visionaire leider, continu verantwoordelijk, autonome onderhandelaar; dit vol intuïtieve archetype combineert het gevoel voor richting en verantwoording tot een overtuigende autoriteit. Zorgt voor een lange termijnvisie en gebruikt hierbij altijd de input van anderen om zijn standpunt aan te scherpen. Gedrevenheid in het creëren van visie is leidend en wordt als kompas gebruikt. Komt zeer overtuigend over naar anderen.

Overtuigingskracht

Als spreker is Cor een verhalenverteller. Op het podium is hij volledig in zijn element. Hij neemt zijn toehoorders mee en vertelt verhalen die ontstaan zijn uit het (ondernemers)leven. Bouwt een verhaal dusdanig op dat het publiek geboeid blijft. Hij vertelt met behulp van passende stiltes en spanningsbogen. Hij voelt aan waar de toehoorders “zich bevinden” en brengt de boodschap zo, dat de toehoorders er concreet iets mee kunnen.

Met zijn informatieve en -goed in de praktijk te gebruiken- vertellingen is Cor dé spreker voor ondernemers. Offline, maar ook online!

Visionair

Wil je meer leren?

Lees dan onderstaande artikelen ook eens

>