Wie heeft mijn Kaas gepikt? Omgaan met verandering – zakelijk en privé

Thumpnail-Wie-heeft-mijn-Kaas-gepikt

Dit is een samenvatting van het boek “Wie heeft mijn Kaas gepikt” geschreven door Spencer Johnson.

Een steun hoe om te gaan met verandering en acceptatie ervan. Ga waar de Kaas je leidt!

“Wie heeft mijn kaas gepikt?” is een grappig boekje over omgaan met veranderingen. Het gaat over 2 muisjes (Snel & Snuffel) en 2 mini-mensjes (Peins en Pieker) die leven in een doolhof en elke dag op zoek gaan naar kaas. Kaas is in dit boekje een metafoor voor wat we van het leven verwachten (baan, geld, groot huis, vrijheid, gezondheid, erkenning etc.). Wanneer we dat hebben raken we eraan gehecht. Wanneer we het kwijt raken kan dat traumatische gevolgen hebben.

Trial and error

Snel & Snuffel, de muizen, rennen elke dag het doolhof in, op zoek naar kaas. Dat doen ze middels de “trial and error” methode. Peins & Pieker, de mini-mensen, gebruikten hun hersens en leerden van hun ervaringen in het doolhof. Maar uiteindelijk vonden ze alle vier, op een dag, op hetzelfde moment een grote berg van hun favoriete kaas bij Kaasstation K. Lekker eten! En aan het eind van de dag weer naar huis om de dag erna in sportkleren weer snel naar Kaasstation K te gaan. Ze hadden geen idee waar de Kaas vandaan kwam, of wie die er neerlegde. Ze gingen er gewoon vanuit dat die er zou zijn. Peins dacht zelfs dat ze hun leven lang met die Kaas toe konden.

Na een tijdje gingen Peins & Pieker de Kaas als hun Kaas beschouwen en gingen naar de omgeving van Kaasstation K verhuizen. De muizen Snel & Snuffel niet. Die gingen aan het eind van elke dag weer naar huis en kwamen ‘s ochtends terug. En elke dag werd de hoeveelheid kaas een beetje minder. Op den duur sloeg de tevredenheid en zelfvoldaanheid bij Peins & Pieker om in arrogantie. Ze werden zo zeker van hun zaak dat ze niet meer opletten om hun omgeving. Maar toen gebeurde het. Op een ochtend kwamen Snel & Snuffel bij het Kaasstation en zagen dat de kaas op was. Zij waren niet verbaasd, keken elkaar aan, deden de renschoenen aan en renden andere gangen in het doolhof in, op zoek naar nieuwe kaas.

Kaasstation K

Later op de dag kwamen Peins & Pieker bij Kaasstation K. Ze hadden niet gelet op de kleine veranderingen die elke dag zichtbaar waren, dus gingen ze ervan uit dat hun kaas er nog zou zijn. Wat ze aantroffen kwam als een schok. ‘Wie heeft mijn kaas gepikt?’ huilde Peins. ‘Het is niet eerlijk.’ Pieker stond alleen maar vol ongeloof zijn hoofd te schudden. Ze gingen in alle hoeken en gaten van Kaasstation K kijken of er toch nog niet ergens nog Kaas lag. Vloekend en tierend moesten ze constateren dat er niets meer was. Teleurgesteld gingen ze ‘s avonds naar huis. En de volgende dag gingen ze weer naar ‘t Kaasstation, in de hoop dat ze er nu wel kaas zouden vinden. Niets. ‘Wie heeft ons dit aangedaan?’ vroeg Pieker. ‘We verdienen dit niet’ zei Peins. ‘We zullen het tot de bodem uitzoeken.’

Snel & Snuffel hadden ondertussen elders in het doolhof alweer een nieuwe berg kaas gevonden. Nog lekkerder en groter. Intussen zaten Peins & Pieker nog in Kaasstation K en spraken over de toestand. Peins wil eigenlijk wel eens elders in het doolhof gaan kijken maar Pieker houdt ‘m tegen. ‘Het bevalt ons hier toch goed? We zijn aan deze plek gehecht. En bovendien is de rest van het doolhof gevaarlijk en je weet niet wat je zult vinden’. Ze blijven nog dagen bij Kaasstation K terwijl Snel & Snuffel smikkelen van de nieuw gevonden kaas.

Peins & Pieker blijven maar zoeken op Kaasstation K maar eten dagen lang niets. Peins trekt na enkele dagen zijn sportschoenen en trainingspak weer aan om het doolhof door te gaan rennen. Pieker: ‘Maar als er nu geen kaas is?’ ‘Wat als je niets vindt?’ ‘En als je verdwaalt?’ ‘Wat als je de kaas niet vindt?’

Kleine stukjes

Peins rent dagenlang door het doolhof en vindt hier en daar kleine stukjes kaas. Hij kan daardoor weer een beetje aansterken, maar kan niets terugbrengen naar Pieker, die bij Kaasstation K is achtergebleven. Ondertussen heeft Peins de hele geschiedenis overdacht en realiseerde hij dat Kaas helemaal niet van de ene op de andere dag verdwenen was. De hoeveelheid was langzaam afgenomen, en de laatste stukjes waren erg oud en niet zo lekker. Had hij er voor opengestaan dan had hij het kunnen zien aankomen. Zonder angst verkende Peins verder het doolhof en vond kleine hoeveelheden kaas. Genoeg om te delen met Pieker.

Teruggekomen bij Kaasstation K vertelt Peins over zijn avonturen en verkenningen in het doolhof. Ook wil hij wat kaas delen met Pieker. Die waardeert het gebaar maar ‘denkt niet te houden van nieuwe kaas’. Hij wil zijn eigen kaas terug. Peins schudt zijn hoofd.

Peins houdt vol en rent elke dag weer door het doolhof, op zoek naar nieuwe kaas. En dan op een dag gebeurt het. Hij stuit op een grote berg kaas. Meer kaas en lekkere kaas. En Snel & Snuffel waren daar ook al! Peins gaat smikkelen en smullen. Leve de verandering! Maar zou Pieker ooit nog de moed opvatten en ook door het doolhof gaan rennen op zoek naar deze berg kaas?

[Tekst overgenomen van G. Korte]

Metaforen

De Kaas staat metafoor voor wat we van het leven verwachten zoals je baan, groot huis, vrijheid, erkenning, innerlijke rust, of partijtje golf spelen.Het Doolhof staat voor de plekken waar je op zoek gaat naar wat je wil hebben. Dit kan bijvoorbeeld de organisatie zijn waar je werkt, de kerk, je familie of vriendenkring.

Twee muizen en twee minimensjes in een doolhof

Muis Snel, Muis Snuffel, Minimens Peins en Minimens Pieker. Op zoek naar kaas om hun honger te stillen of omdat ze er blij van werden. De muizen met hun instinct en de minimensjes met hun hersens, vol met opvattingen en ideeën.

MuizenAlles proberen en dan maar zien. De een ruikt het zo ongeveer en de ander is snel (vooruit).

MinimensjesGebruiken hun hersens, denken na en leerden van hun ervaringen.

Wie heeft mijn Kaas gepikt?

“Hoe belangrijker de Kaas voor jou is, des te meer raak je eraan gehecht”.Stadia waarin de minimensjes kunnen raken: Woede, angst, slachtofferrol, verlammend, vakbondsmentaliteit, smoezengedrag (gevaarlijk, te oud), harder je best doen, niks doen, bang nu niet genoeg te hebben of later niet, wat kan er fout gaan?

“Wie niet verandert, sterft uit”.Waarom ben ik niet eerder achter de Kaas aan gegaan?

“Wat zou je doen als je niet meer bang was voor verandering?”Als ik nog eens de kans had zou ik mij sneller aan een verandering aanpassen. Maar beter laat dan nooit. Hoe moeilijk de tocht ook, het is beter dan thuis Kaasloos blijven zitten.

“Houd je Kaas in de gaten, zodat je het merkt als hij oud wordt”.Let op en stel je in op verandering, zodat je niet overdonderd raakt.

“Een nieuwe weg inslaan helpt je bij het vinden van nieuwe Kaas”.

“Als je de angst loslaat, zul je bevrijd zijn”.De angst die je zelf vergroot door erover te piekeren, is erger dan de feitelijke omstandigheden.

“Als ik me de nieuwe Kaas voorstel, komt die dichterbij, al heb ik hem nog niet gevonden”.

“Hoe snelle de afstand neemt van de oude Kaas, des te snelle vind je de nieuwe”.

Wie heeft mijn Kaas gepikt?

“Het is veiliger om op zoek te gaan dan zonder Kaas te blijven zitten”.

“Met oude opvattingen vind je geen nieuwe Kaas”.Verandering is een normaal en veel voorkomend verschijnsel, of je er nu op instelt of niet.

Wie heeft mijn Kaas gepikt?

“Als je ziet dat je goede, nieuwe Kaas kunt vinden, verander je van richting”.

“Als je oog hebt voor de eerste kleine veranderingen, kun je de grote die nog komen, beter accepteren”

“Als je oog hebt voor de eerste kleine veranderingen, kun je de grote die nog komen, beter accepteren”.

“Verandering is een verhulde zegen!” Wie heeft mijn Kaas gepikt?

“Verandering is een verhulde zegen!”De snelste manier om te veranderen is lachen om je eigen domheid: dan kun je je ideeën loslaten en snel vooruitkomen.

Denk niet te lang na over veranderingen en maak ze niet ingewikkelder dan ze zijn en pas je aan.

De Tekenen aan de WandAlles verandert. Ze blijven de Kaas pikken.Houd rekening met verandering. Zorg dat je klaarstaat als je Kaas gepikt wordt.Houd veranderingen in de gaten. Houd je Kaas in de gaten, zodat je merkt dat hij oud wordt.Pas je sneller aan. Hoe sneller je de oude Kaas loslaat, des te sneller kun je van de nieuwe Kaas genieten.Verander zelf. Als je Kaas verdwijnt, ga dan mee.Verandering is leuk! Verwelkom het avontuur en geniet van de smaak van nieuwe Kaas.Blijf klaastaan. Ze blijven je Kaas pikken.

Houd rekening met verandering. Zorg dat je klaarstaat als je Kaas gepikt wordt

Pas je sneller aan. Hoe sneller je de oude Kaas loslaat, des te sneller kun je van de nieuwe Kaas genieten

Houd veranderingen in de gaten. Houd je Kaas in de gaten, zodat je merkt dat hij oud wordt. Wie heeft mijn Kaas gepikt?

Verander zelf. Als je Kaas verdwijnt, ga dan mee. Wie heeft mijn Kaas gepikt?

Verandering is leuk! Verwelkom het avontuur en geniet van de smaak van nieuwe Kaas.

Blijf klaastaan. Ze blijven je Kaas pikkenWie heeft mijn Kaas gepikt?

“Het is veiliger om op zoek te gaan dan zonder Kaas te blijven zitten” Wie heeft mijn Kaas gepikt?

“Het is veiliger om je mogelijkheden te verkennen, dan om je terug te trekken op een eiland van zekerheden”.

“Ga waar de Kaas je leidt en geniet ervan”.

Einde samenvatting boek.

Vind jij veranderen ook moeilijk? Wie heeft bijvoorbeeld jouw Kaas gepikt?

Gelden de onderstaande vragen voor jou? Neem dan ook contact met mij op.

Wie ben ik echt en wat kan ik ermee als ondernemer?Ik zoek een mentor voor ondernemers.Mentor met verstand van ondernemen in moeilijke tijd.Zakelijke mentor voor bedrijf met meer dan 50 medewerkers.Mentor met verstand van de bouw.Ik wil eigenlijk mijn bedrijf verkopen

Mentor met verstand van de technische sector.Hoe breng ik mijn bedrijf autonoom naar een hoger niveauIk heb nieuwe visie nodig voor mijn ondernemingHoe kan ik delegerend leiding geven?Ik heb nieuwe visie nodig voor mijn bedrijfHoe weet ik of ik geschikt ben als ondernemer

Wie kan mij helpen om te veranderen of beter met de veranderingen om te kunnen gaan?Autonoom groeien of groeien door overnamesWaar vind ik een zakelijke business coachOp zoek naar business coach in Flevoland, Gelderland en OverijsselZakelijke mentor op de Veluwe gezochtNuchtere zakelijke coach gezocht

EEN OP MAAT PROGRAMMA VOOR JOU ALS ONDERNEMER

Om jou als ondernemer ook te kunnen helpen hebben we diverse programma’s samengesteld waaruit je kunt kiezen. Deze kun je vinden op onze aanbiedingspagina.

WIL JE DIRECT EEN AFSPRAAK MAKEN?

Wil je een afspraak maken om hier eens vrijblijvend over verder te praten? Plan dan vandaag nog een telefonisch kennismakingsgesprek met ons in via ons handige tool op onze website. Klik dan hier

Bellen voor een afspraak maken mag natuurlijk ook altijd.Bel dan naar 06-53321934. Dan zoeken we samen een geschikt moment in jouw en mijn agenda.

Ik kijk uit naar onze afspraak.

Wil je eerst linken met mij op LinkedIn? Klik hier naar mijn bedrijfspagina of mijn persoonlijke profiel.

Cor Spronk

Over de auteur

Cor Spronk is een doorgewinterde ondernemer. Een gedreven verhalenverteller uit het oosten van het land. Nuchter en eigengereid. Integer en hij wil er zijn voor een ander.

Cor is informeel in de omgang en houd van korte lijnen. Hij is helder in zijn communicatie en bied graag een luisterend oor naar ondernemers en dan het liefst naar DGA’s / ondernemers.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>