Leiderschapsstijlen heb je in alle soorten, maten en combinaties. Maar ben je wel een leider of wil je het graag zijn? Of geef je leiding, maar je vind het lastig? Vind je dan het leiding geven lastig of het communiceren? Welke competenties heb je eigenlijk nodig om een goede leider te zijn?
Wie ben jij eigenlijk en waar sta je nu als leider / ondernemer?
Voordat we samen gaan bekijken hoe we jouw leiderschap kunnen gaan ontwikkelen zullen we moeten weten wie je bent en waar je nu staat. Net als toen we eerder een dorp of stad binnen reden/fietsten en stopten bij zo’n informatiebord met een plattegrond van de stad, wijk of dorp.
- Eerst keken we dan waar we heen wilden (welke leider wil ik worden?)
- Daarna keken we waar we nu staan, hier bevind u zich nu (wie ben ik eigenlijk en welk type leider ben ik en op welke plek sta ik nu?)
- Om vervolgens de route te gaan bepalen om naar de bestemming te gaan (wat is er nodig om de door jou gestelde leider te worden?)
Vaak zie je in organisaties dat er in de loop der tijd rollen veranderen omdat de organisatie groeit (of slinkt). Wat er dan gebeurt is dat de ondernemer of andere personen een rol in de organisatie gaan vervullen die eigenlijk niet bij hen past. Gezien het aantal dienstjaren is het dan misschien logisch dat iemand “doorgroeit” naar een andere rol, als leidinggevende bijvoorbeeld. Je ziet ook veel dat ondernemers in de loop der tijd een andere rol op zich nemen.
WAT GEEFT ENERGIE EN WAT KOST ENERGIE?
Als een andere (leidinggevende) rol meer energie kost dan dat het oplevert kan het wel eens zijn dat de eindbestemming niet realistisch is of dat de genomen route niet goed is. En dan, ja ook dan is het even weer goed om af te vragen: Waar sta ik nu en waar wil ik heen? En met welk voertuig ben ik? Wel handig als je te voet bent en je wilt over de snelweg, dat gaat natuurlijk niet.
ODC-DRIJFVERENMETING
Om erachter te komen wie je (van nature) bent en waar je nu staat beginnen wij een leiderschaps-ontwikkeltraject altijd met een ODC-drijfverenmeting.
De ODC-meting is ontwikkeld door Odin Company; de afkorting staat voor Odin Development Compass. Dit gevalideerde en innovatieve meetinstrument geeft inzicht in natuurlijke talenten maar ook in aangeleerd gedrag, wat veel energie kost en onder druk kan vervormen tot onproductief gedrag en weerstand in je organisatie (vakgericht of algemeen) of thuis.
Op deze pagina kun je hier meer over lezen en binnenkort verschijnt er een kennisdocument over deze bijzonder effectieve meting die naast het zichtbare gedrag ook je onbewuste drijfveren meet en zichtbaar maakt.
Lees hier wat Stans van de ODC-meting vond.
VRAGEN, VRAGEN EN NOG EENS VRAGEN
Er zijn zoveel vragen die je kunt hebben over leiderschapsontwikkeling (of ook wel leiderschap ontwikkeling zoals dat omschreven staat). Tja, wat zijn de leiderschapstrends / leiderschap trends en de trends in leiderschap zie je in 2021 of 2022. Je ziet ook trends in organisatieontwikkeling. Je vraagt je dan af: Wat zijn de laatste trends op het gebied van leiderschapsontwikkeling?
VANDAAG IS DE EERSTE DAG VAN DE REST VAN JE LEVEN, NEEM DUS HET HEFT IN HANDEN EN KOM IN BEWEGING!
Deze spreuk gebruik ik vaak om dingen in beweging te zetten als jij jouw leiderschap wil ontdekken of ontwikkelen. Tijdens het bespreken van de ODC-drijfverenmeting komen verschillende vormen van leiderschap naar voren die een persoon van nature laat zien. Dit leiderschap gaat automatisch en kost meestal geen moeite. Dit leiderschap kan ook verder ontwikkeld worden. Daarnaast ontdekken we samen dat de leiderschapsstijlen die een persoon zichzelf heeft aangeleerd, maar van naturen niet bij hem/haar past, juist heel veel energie kost.
Koning / verantwoording
Tijdens mijn (online)leiderschapsontwikkeling / business coaching / mentoring kom ik mensen tegen die verantwoord leiderschap laten zien, die zeg maar verantwoordelijk leiderschap tonen. Dit uit zich dan vaak in autonoom en delegerend leiderschap. Maar hoe kun je een autonome en delegerend leider worden, of moet je dat van nature zijn? Delegerend leiding geven hoe doe je dat?
Realist zoals Henry Ford
Er zijn ook mensen die typisch realistisch leiderschap laten zien, de echte realisten van nature. Als je een realistische leider bent dan toon je vaak een wat zakelijk en vasthoudend leiderschap. Deze leiders verbinden mensen met zakelijkheid. Afspraak is afspraak past helemaal bij hen.
Analist zoals Einstein
Iemand die analist van nature is zal dus meer analytisch leiderschap laten zien. Om een analytische leider te herkennen zal je gestructureerd leiderschap en onderzoekend leiderschap zien. Dit zijn natuurlijk de mensen die graag leiderschap en leiderschapsstijlen analyseren en onderzoeken. Maar kunnen ze ook goed structureren?
Boodschapper / handelaar / contact
Als je een communicatieve leider wil worden zal er er eigenlijk een moeten zijn. De competentie communiceren is “handig” omdat je dan gemakkelijk met anderen kunt praten en informatie uitwisselen gaat jou dan gemakkelijk af. Jij houdt dan van logisch nadenken en probeert andere mensen te begrijpen (rationeel niveau van belangen / perceptie). Een leider die echt contact kan maken of heeft met personeel kan dan ook goed servicegericht leiding geven.
Vernieuwer / processnapper
En wie zou er nu niet een vernieuwende leider willen worden? Iemand die inventief is en goed kan samenwerken. Als leider moet je toch kunnen samenwerken? Een leider met oog voor het proces, de procesmatige leider kan nieuwe, originele ideeën verzinnen en de samenhang van dingen begrijpen. Door samen te werken met andere mensen, kun deze persoon een gemeenschappelijk doel bereiken en is daarbij diplomatiek en rationeel. Maar kunt je dit worden of moet je dit van nature in je hebben?
Ontvankelijke en oermoeder
Ik kom ook zorgzame leider tegen. Leiders die empathische en invoelend zijn en onderscheidend zijn met omgevingssensitief leiderschap en of interpersoonlijk sensitief leiderschap. Dit is de oermoeder Theresa onder de leiders. Ze kunnen goed spiegelen en luisteren echt zonder (voor)oordeel.
Bepalende strateeg
Je kunt leiderschap als strategie hebben maar als je een strategische leider wil worden zal je er een van nature moeten zijn. Dan ben je bepalend en met je strategisch leiderschap heb je het overzicht en heb je oerkracht.
Welke strategie kies ik als leider zie jij altijd in de juiste context en een oordeel vormen als leider gaat je gemakkelijk af. Je word dan ook vaak als leider gekozen. Omdat je een besluitvaardig leider bent durf je daadkrachtige beslissingen te nemen, ook als die grote gevolgen hebben.
Visionair / profeet
Vaak merk ik tijdens de mentoring in leiderschapsontwikkeling dat iemand een overtuigende leider wil worden of zijn, een leider met overtuigingskracht. Mijn visie is dat je geen visionaire leider kunt worden, dat ben je (van nature) of niet. Dat wil niet zeggen dat je geen leider met visie kunt zijn. Maar voor een visionaire leider begint alles met het toekomstplaatje, de stip op de horizon. Ze hebben vaak veel ambitie, hebben het overzicht en weten wat de beste richting is voor alle betrokkenen. Niet op gevoel, niet omdat ze het hebben opgezocht, niet omdat anderen het (be)denken, maar puur op intuïtie.
IN BALANS
Een leider die het initiatief neemt is natuurlijk altijd mooi, maar deze competentie moet dan wel ontwikkeld zijn. Hetzelfde geld voor als je een sturende leider wil zijn of worden. Zaken als Hoe krijg ik het commitment en Hoe reageer ik met compassie vanuit je hart heeft ook veel invloed op je rol als leider. Hoe blijf ik doelgericht en hoe belangrijk is discipline als leider zijn competenties die je vanuit je hoofd aanstuurt. Een leider met aanpassingsvermogen en een leider die relaties kan opbouwen zal meer “gedaan” krijgen in en buiten de organisatie. Er is dan meer harmonie.
Wat is leiderschapsontwikkeling voor mij? Welke leiderschapsstijl heeft mijn voorkeur? Mijn voorkeur voor jou is dat je vanaf nu dat leiderschap gaat ontwikkelen wat van nature bij jou past. Want dan zal het je energie geven en zal je dat uitstralen.
AFSPRAAK
Wil je een afspraak maken om hier eens vrijblijvend over verder te praten? Plan dan vandaag nog een telefonisch kennismakingsgesprek met ons in via ons handige tool op onze website. Klik dan hier
Bellen voor een afspraak maken mag natuurlijk ook altijd.
Bel dan naar 06-53321934. Dan zoeken we samen een geschikt moment in jouw en mijn agenda. Ik kijk uit naar onze afspraak.
Wil je eerst linken met mij op LinkedIn? Klik hier naar mijn profiel.