Moeilijk. Wanneer is iets moeilijk?
Als iemand bijvoorbeeld zegt: “Dat is een moeilijke vraag”, dan stagneert er (even) iets in het brein van de persoon waardoor er niet direct een antwoord gegeven kan worden, maar dit een reactie is om tijd te “kopen”. Met dit tijd kopen wordt de vraag al wel gelijk in een bepaalde hoek geplaatst. In dit geval is dat het hoekje “moeilijk”.
Wanneer een kind een opdracht moet doen voor zijn ouders of docent dat kan hij dat ook moeilijk vinden. Dat kan bijvoorbeeld liggen aan de oplettendheid van de “leerling”, maar natuurlijk ook aan de uitlegkunsten van de ouder of leraar…….
Mogelijk
Het woord mogelijk geeft de meeste mensen een heel ander gevoel. Daar zit geen rem op. Daarmee zet je de deur open.
Wat is er mogelijk?
Deze vraag zet je ook aan het denken, maar je hoeft er niet bij te fronsen. Je hoeft niet op je woorden te letten (tenzij je in de politiek zit?). Het kan zijn dat je mogelijkheden ziet, omdat je vergelijkingsmateriaal hebt (voelen, denken en gewaarworden), maar het kan ook zijn dat je intuïtie inzet.
Met je intuïtie kun je mogelijkheden “zien” die er nog niet eerder waren, maar die er in de toekomst misschien wel zouden kunnen komen. Je laat je voorstellingsvermogen, niet te verwarren met voorspellingsvermogen, zijn gang gaan. En dan verschijnt er eerder een glimlach dan een frons op je gezicht. Hoe gaaf is dat?
Als dus iets moeilijk is/lijkt, weet dan dat het vast mogelijk is, dus geef niet op. Loop je toch vast, laat mij het weten. Dan help ik je graag weer op weg want ik zie vast mogelijkheden die jij nog niet zag.