INTROVERT VERSUS EXTRAVERT volgens Carl Jung

Introvert-ODC

INTROVERT VERSUS EXTRAVERT

Hieronder beschrijven we wat zaken over introvert versus extravert die in het boek Jungs psychologische typen in de praktijk worden beschreven:

 • Ons bewustzijn stelt zich op een bepaalde manier in ten opzichte van de buitenwereld: deze instelling heeft te maken met de wijze waarop we ons aanpassen aan de externe werkelijkheid.
 • Jung onderscheidt twee instellingstypen: de introvert en de extravert.
 • Het onderscheidende criterium tussen deze beiden is de waarde die de binnen- respectievelijk de buitenwereld heeft: bij de introvert ligt de maatstaf der dingen in zijn subjectieve beleving ervan, bij de extravert ligt de maatstaf der dingen in de wereld buiten hem.

Verschillende varianten

 • Er is een grote variatie in intensiteit van de typen, je hebt lichte en zware varianten.
 • De zware varianten hangen altijd samen met een onontwikkelde of neurotische persoonlijkheid, in elk geval dus met een psyche die uit balans is. Extreme extraversie hangt samen met hysterie, extreme introversie met psychasthenie.
 • Er zijn heel licht varianten, waardoor je nauwelijks of niet van een type kunt spreken.
 • Ideaal zou zijn een ritmische afwisseling op bewust niveau van beide instellingen.

Handelingen

 • Handelingen en gedragingen berusten in het ideale geval op keuzen van het ego, maar bij verreweg de meeste mensen berusten ze op de werking van complexen.
 • In de uiterlijke werkelijkheid kunnen complexen handelingen geven die de indruk wekken bij een van de twee instellingstypen te behoren, maar die in werkelijkheid complex gebonden zijn. Daarom kun je er uitsluitend en alleen achter komen tot welk type iemand behoort door te kijken welke waarde de binnen- of buitenwereld heeft, of om het psychologisch te zeggen: hoeveel psychische energie de binnen- of de buitenwereld krijgt.
 • Elke beoordeling van een mens op basis van uiterlijk gedrag houdt dus een risico in, en
 • Elk overzicht van kenmerken houdt ook het gevaar in dat je op het verkeerde been wordt gezet.

Prater of niet

 • Een introvert kan wel degelijk welbespraakt zijn, brainstormen, en leren door dingen te doen, terwijl een extravert best problemen kan hebben in contacten, liever schrijft dan praat, of diepgaande gesprekken voert. Genoemde trekken hangen samen met het totale karakter en de opgedane ervaringen van de betrokkene en zijn geen exclusieve kenmerken van de instellingstypen.
 • Jung verbindt introvert en extravert met psychische energie. Een extravert verleent meer gewicht aan de objectieve werkelijkheid, wat betekent dat hij psychische energie doet stromen naar deze werkelijkheid. Hij projecteert er een belang in, en dat maakt dat deze werkelijkheid hem bindt. Voor de introvert geldt het omgekeerde: hij projecteert meer belang in zijn binnenwereld en stopt daar dus de meeste psychische energie in.

Energie en waarde

 • Het feit dat de buiten- of binnenwereld meer psychische energie krijgt betekend op geen enkele wijze dat je er ook energie uit krijgt!
 • Het verschil in de waarde die gehecht wordt aan ofwel de objectieve werkelijkheid ofwel de subjectieve ervaring is van doorslaggevend belang in elke relatie, van ouder-kind tot werksituaties.

Bron: Jungs psychologische typen in de praktijk, Dra. Karen M. Hamaker-Zondag, ISBN: 978-90-74899-39-0

INTROVERT VERSUS EXTRAVERT

Introvert

Extravert

WIL JE HIER MEER OVER WETEN EN LEREN?

Wil je meer weten of leren over hoe introvert en extravert bij jou werkt? Vraag dan bij ons een ODC-drijfverenmeting aan en leer meer over jezelf en je mogelijkheden om te groeien in je talent en deze te ontwikkelen. In dit model zijn ook de vier basisfuncties volgens Jung te meten en inzichtelijk gemaakt.

ODC-DRIJFVERENMETING met INTROVERT en EXTRAVERT

Dit gevalideerde en innovatieve meetinstrument geeft inzicht in natuurlijke talenten maar ook in aangeleerd gedrag, wat veel energie kost en onder druk kan vervormen tot onproductief gedrag en weerstand in je organisatie of thuis. De ODC-drijfverenmeting is ontwikkeld door Odin Company; de afkorting staat voor Odin Development Compass.

Wil je lezen hoe de Archetypes omschreven worden en hoe de samenhang ervan is, lees dan eens mijn uitgebreide blog hierover met alle linkjes naar andere competenties.

MAG IK JE HELPEN?

Mag ik je helpen uit te vinden wie je bent en waar jij van nature goed in bent of kan zijn?
Gelden de onderstaande vragen voor jou? Neem dan ook contact met mij op.

Wie ben ik echt en wat kan ik ermee als ondernemer?
Ik zoek een mentor voor ondernemers.
Mentor met verstand van ondernemen in moeilijke tijd.
Ken jij de vier basisfuncties volgens Jung?
Zakelijke mentor voor bedrijf met meer dan 15 medewerkers.
Mentor met verstand van de bouw.
Ik wil mijn bedrijf verkopen maar is dit het goede moment
Mentor met verstand van de technische sector.
Wil je meer weten over jouw collectief onbewuste?


Hoe breng ik mijn bedrijf autonoom naar een hoger niveau
Ik heb nieuwe visie nodig voor mijn onderneming
Ben je inventief of kun je dat leren?
Ik heb nieuwe visie nodig voor mijn bedrijf
Hoe weet ik of ik geschikt ben als ondernemer
Wat zijn de vier basisfuncties volgens Jung?
Autonoom groeien of groeien door overnames
Ontdek hoe het collectief onbewuste invloed op jou heeft.
Hoe leid ik mijn bedrijf na de coronacrisis
Waar vind ik een zakelijke business coach
Op zoek naar business coach in Flevoland
Zakelijke mentor op de Veluwe gezocht
Nuchtere zakelijke coach gezocht in Overijssel of Gelderland.

AANBIEDING VOOR JOU

Om jou als ondernemer ook te kunnen helpen hebben we diverse programma’s samengesteld waaruit je kunt kiezen. Deze kun je vinden op onze aanbiedingspagina.

WIL JE DIRECT EEN AFSPRAAK MAKEN?

Wil je een afspraak maken om hier eens vrijblijvend over verder te praten? Plan dan vandaag nog een telefonisch kennismakingsgesprek met ons in via ons handige tool op onze website. Klik dan hier

Bellen voor een afspraak maken mag natuurlijk ook altijd.
Bel dan naar 06-53321934. Dan zoeken we samen een geschikt moment in jouw en mijn agenda.

Ik kijk uit naar onze afspraak.

Wil je eerst linken met mij op LinkedIn? Klik hier naar mijn profiel.

Cor Spronk

Over de auteur

Cor Spronk is een doorgewinterde ondernemer. Een gedreven verhalenverteller uit het oosten van het land. Nuchter en eigengereid. Integer en hij wil er zijn voor een ander.

Cor is informeel in de omgang en houd van korte lijnen. Hij is helder in zijn communicatie en bied graag een luisterend oor naar ondernemers en dan het liefst naar DGA’s / ondernemers.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>